Mindenkit átvert a NASA az új holdraszállásra tervezett szkafanderek bemutatásával

2023.03.24. · majom

Az amerikai űrügynökség (NASA) egy március 15-i sajtóeseményen mutatta be azt az űrruhát, amelyben az Artemis–3 küldetés űrhajósai a tervek szerint 2025-ben a Holdra szállhatnak.

Az Axiom Space nevű magánűrvállalat által tervezett szkafander azonban egyből feltűnést keltett: az Apollo-programban hozzászoktunk a máig használt fehér öltözethez, ehhez képest az újgenerációs szkafander így nézett ki az első képeken:

photo_camera Fotó: HANDOUT/AFP

Mint kiderült, ez csak álca. „Mivel a Holdon viselt űrruhának fehérnek kell lennie, hogy visszaverje a hőt és megvédje az űrhajósokat a szélsőségesen magas hőmérséklettől, egy fedőréteget használunk a bemutatás alkalmával, hogy elrejtse a ruha védjegyzett tervezését” – írja az Axiom Space közleménye.

A sötét fedőréteg tervezésében egyébként a For All Mankind című sorozat jelmeztervezője, Esther Marquis segített az űrcégnek. Ez a ruha elsősorban az Axiom Space logójának és márkaszíneinek felhasználásával készült.

„A fehér változatot közvetlenül a NASA-nak szolgáltatjuk. Egy flottányi gyakorló űrruhát biztosítunk majd, amiket a nyár végéig szállítunk le a a NASA-nak” – válaszolta Meridyth Moore, az Axiom szóvivője a Business Insider megkeresésére.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás