Friss fotókon látszik, hogy a szokásos vízmennyiség kétharmada hiányzik a Pó folyóból

2023.03.25. · tudomány

Olaszország leghosszabb folyója, a Pó az elmúlt hetven év legsúlyosabb szárazságától szenved. A Nyugati-Alpokból eredő és Velence közelében az Adriai-tengerbe ömlő, 652 kilométer hosszú folyó vízgyűjtő területe 72 ezer négyzetkilométert tesz ki, ami Olaszország területének közel egynegyede.

A Pó kiszáradt medre a lombardiai Pavia megyében található Casei Gerola környékén
photo_camera A Pó kiszáradt medre a lombardiai Pavia megyében található Casei Gerola környékén, 2023. március 23-án Fotó: PIERO CRUCIATTI/Anadolu Agency via AFP

Itt található az ország egyik legértékesebb és leggazdagabb mezőgazdasági területe, a 48 ezer négyzetkilométernyi Pó-síkság is.

A Legambiente nevű környezetvédelmi szervezet adatai szerint a Pó folyóban idén 61 százalékkal kevesebb a víz, mint a korábbi évek azonos szakaszaiban. A folyó által ellátott terület felel Olaszország mezőgazdasági terméshozamának egyharmadáért.

A Casei Gerola-i Pó-híd alatti vízállás 2023. március 23-án
photo_camera A Casei Gerola-i Pó-híd alatti vízállás 2023. március 23-án Fotó: PIERO CRUCIATTI/Anadolu Agency via AFP
photo_camera És az átlagos nyári vízállás 2008-ból Fotó: Wikimedia Commons / Flickr

Az olasz kormány rendeletet készít elő a csapadékszegény telet követő aszály hatásainak kezelésére, de egy akciócsoport felállítása mellett rendkívüli biztost is kinevezett az ügyben. A rendelet szükség esetén sürgősségi intézkedéseket tesz lehetővé, míg a kormány kampányt indít „a vízkészletek felelős használatának elősegítésére”.

photo_camera Fotó: PIERO CRUCIATTI/Anadolu Agency via AFP
photo_camera Fotó: PIERO CRUCIATTI/Anadolu Agency via AFP

A probléma az Alpokban kezdődik, ahol a kutatók szerint a szokásos hómennyiség kevesebb mint fele hullott le a télen.

A Pó folyót övező területeken már tavaly júliusban is szükségállapotot kellett kihirdetni, de Massimiliano Pasqui, az olasz Nemzeti Kutatói Tanács (CNR) klímakutatója szerint a 2020–2021-es tél óta halmozódik a vízhiány. „Az északnyugati régiókban 500 millimétert kell visszanyernünk, 50 napnyi esőre van szükségünk” – mondta.

A Pó vízállása a Pavia megyei Linarolóban található híd alatt, 2023. február 21-én
photo_camera A Pó vízállása a Pavia megyei Linarolóban található híd alatt, 2023. február 21-én Fotó: PIERO CRUCIATTI/AFP
Olasz gazda a Pó-síkság száraz termőföldjével 2023. február 24-én
photo_camera Olasz gazda a Pó-síkság száraz termőföldjével, 2023. február 24-én Fotó: MICHELE NOVAGA/Anadolu Agency via AFP

Az előkészítés alatt álló olasz rendelet az első becslések szerint 7,8 milliárd eurót (3000 milliárd forintot) különítene el az országot sújtó aszály kezelésére. Olaszország energiaügyi és környezetvédelmi minisztere, Gilberto Pichetto Fratin szerint a következő hónapokban az a prioritás, hogy „elegendő mennyiségű víz álljon rendelkezésre az olasz háztartások és vállalkozások, különösen a mezőgazdasági ágazatban dolgozók igényeinek kielégítésére”.

A miniszter szerint továbbá „meg kell kezdeni a hosszú távú tervezést a vízhálózatunk hatékonyságának javítása érdekében”, mivel az olasz vízhálózat az ország egyes területein több mint 50 százalékos csővezeték-szivárgást mutat, az országos 37 százalékhoz képest. „Ezt a pazarlást nem engedhetjük meg magunknak” – mondta Pichetto Fratin.

A Ticino, a Pó egyik mellékfolyója is extrém vízhozamcsökkenéstől szenved (a kép 2023. március 22-én készült)
photo_camera A Ticino, a Pó egyik mellékfolyója is extrém vízhozamcsökkenéstől szenved (a kép 2023. március 22-én készült) Fotó: MAURO UJETTO/NurPhoto via AFP
Száraz szántóföldek és egy alacsony vízállású csatorna a Pó-síkságban, 2023. február 24-én
photo_camera Száraz szántóföldek és egy alacsony vízállású csatorna a Pó-síkságban, 2023. február 24-én Fotó: MICHELE NOVAGA/Anadolu Agency via AFP

A válság jelentős hatással van Olaszország vízenergia-tárolására is. Az ország 4000 vízerőművének több mint 85 százaléka az északi régiókban található, és ezek teszik ki a teljes zöldenergia-termelés mintegy 35 százalékát, valamint ezzel fedezik Olaszország energiaigényének több mint 15 százalékát.

2022 elején 22 százalékkal volt alacsonyabb az olasz víztározókban tárolt energia mértéke, mint az előző hét év átlaga azonos időszakban, majd a nyár folyamán tovább csökkent a tárolt vízmennyiség, ami így júniusra több mint 40 százalékkal maradt el a történelmi átlagtól. Az idei télen 25 százalékkal múlta alul a tárolt vízenergia mértéke a korábbi évek átlagát.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás