300 millió ember munkáját veszélyezteti a mesterséges intelligencia

2023.03.30. · TECH

Akár 300 millió munkavállaló állását is veszélyeztetheti a mesterséges intelligencia, állítják az amerikai tulajdonú multinacionális vállalat, a Goldman Sachs közgazdász-kutatói. Az Egyesült Államokban és Európában a munkavállalók kétharmada aggódhat az AI-forradalom miatt, a legnagyobb veszély az értelmiségieket fenyegeti – ahogy a közgazdászok mondják, akármilyen okos is a ChatGPT, betonozni azért még nem tud.

Ez rossz hírnek hangzik, de a Goldman Sachs szerint azért van jó oldala is: a GPT-4 drámai változásokat fog okozni a munkaerőpiacon, de idővel helyreáll majd a rend, és hosszabb távon több humán munkaerőre lesz szükség, miután rendeződtek a viszonyok. A cég előrejelzései szerint tíz év alatt évente 7 százalékkal fog növekedni a globális GDP, ha az eddig hús-vér emberekkel működő munkahelyek nagyobb arányban támaszkodnak majd a mesterséges intelligenciára.

GPT és GDP

A közgazdászok jóslata még optimistának is számít: az OpenAI elemzői szerint akár a jelenlegi munkakörök 80 százalékát is kiválthatják az új módszerek. Szerintük az irodai ügyintézők, a korrektorok, a blockchain-fejlesztők, a bírósági tudósítók és a szinkronfordítók munkája válhat hamarosan feleslegessé, de ezek a szakmák még illeszkednek a Goldman Sachs-féle előrejelzésbe, ami szerint a mesterséges intelligencia az esetek többségében inkább kiegészítésképpen működik majd a munkaerőpiacon, és bár sok ember munkáját kiválthatja, nem pótolja teljes egészében a humán munkaerőt.

Az még kérdéses, hogy mit hoz majd a jövő, a közgazdászok mindenesetre abban bíznak, hogy az így felszabaduló munkaidőt a munkavállalók kreatívabb módon tudják majd felhasználni: a mesterséges intelligencia megcsinálja majd a matekot, aki pedig eddig mondjuk adószakértőként dolgozott, bizonyára kitalál magának valami jobb elfoglaltságot, vagy akár azt, hogy hogyan tudja irányítani a ChatGPT-t.

A Goldman Sachs szerint az Egyesült Államok munkavállalóinak 25-50 százalékát érinti majd a GPT-forradalom, de emiatt, legalábbis a közgazdászok szerint, nem kell nagyon aggódni: a mesterséges intelligencia térnyerését a robbanómotor vagy a személyi számítógép megjelenéséhez hasonlítják. Ezek a fejlesztések szintén rengeteg ember munkáját váltották ki, de a munkaerőpiac képes volt igazodni az új kihívásokhoz, a Goldman Sachs elemzői szerint pedig most is ez fog történni.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás