Kiderült, mit rejt az a 30 ezer éve befagyott szőrgolyó, amire yukoni aranybányászok bukkantak rá

2023.04.06. · tudomány

A Klondike név leginkább arról az aranylázról ismeretes, amely során a 19. század utolsó éveiben nagyjából százezren vándoroltak a Kanada legnyugatibb territóriumában, Yukonban található régióba, hogy a helyszínen felfedezett arany kiásásával meggazdagodjanak – ahogy azt Charlie Chaplintől a Kacsamesékig sokan feldolgozták.

2018-ban azonban egy csapat klondike-i bányász arany helyett egy állati szőrből és végtagokból álló rejtélyes gombócra bukkant, amely a vizsgálatok alapján 30 ezer évvel ezelőtt fagyhatott meg, mielőtt a sarkvidéki talajba, az örökfagyként is nevezett permafrosztba került.

A szőrgolyó kilétét öt év után fedte fel a yukoni Whitehorse-ban található kutatóközpont, a Yukon Beringia Interpretive Center (YBIC), amely egy Facebook-posztban tette közzé a képeket: a röntgenfelvételek alapján egy sarki ürge (Urocitellus parryii) vált az örökfagy áldozatává. A faj máig él Kanada, Alaszka és Oroszország sarkvidéki területein.

photo_camera Fotó: Yukon Beringia Interpretive Centre

A kutatók eleinte nem tudták beazonosítani az állatot, de szép lassan felfedezték a végtagjait, a karmait, a farkát és a füleit is. Bár úgy vélték, szinte tökéletes állapotban fennmaradt példánnyal van dolguk, nem akarták kicsomagolni a felgömbölyödött ürgét, nehogy kárt tegyenek benne – így egy helyi állatorvosi központban készítettek róla röntgenfelvételeket, hogy megerősítsék feltételezésüket.

photo_camera Fotó: Yukon Beringia Interpretive Centre

Ráadásul a felvételek szerint még jobb állapotban maradt fenn a fagyott ürge: míg az állatorvos azt jósolta, hogy a csontjaiból idővel kiszivárgott a kalcium, a röntgen során kiderült, hogy a csontváz állapota kiváló, és a ma élő sarki ürgékével vetekszik.

Sarki ürge Alaszkában
photo_camera Sarki ürge Alaszkában Fotó: JAMES HAGER/robertharding via AFP

A YBIC szakértői szerint az állat testhelyzete alapján épp a téli hibernációját töltötte, amiből aztán már nem ébredt fel. A sarki ürgék hibernált állapotban vészelik át a telet (ami ezen a területen 7-9 hónapot jelent), és testhőmérsékletük ilyenkor 37 Celsius-fokról akár -3 fokig süllyedhet.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás