A maják rituális labdajátékának ezer évvel ezelőtti rangadóját ábrázolhatja a Mexikóban most előkerült vésett kőkorong

2023.04.11. · tudomány

A maják már legalább 3000 évvel ezelőtt űzték azt a régészeti terminológiában a spanyolul labdát jelentő pelota néven emlegetett csapatjátékot. A közkeletű feltételezés szerint a városok központjában feltárt, kőből felhúzott stadionszerű építményekben rendszeresen megrendezett nyilvános mérkőzések rituális célokat szolgáltak. Elfogadott vélekedés, hogy a kollektív mozgásforma volt hivatott megidézni a maja mitológia jelentős eseményeit, más teóriák szerint a pelota események emberáldozatok vagy istenítéletek lehettek, a jelentősebb összecsapások pedig a mitológia részévé váltak. Egy harmadik olvasat szerint a pelota nem különbözik az ókori görög sporttól, amelynek ugyan egyértelműen voltak rituális vonatkozásai, de a hadi nevelés és a testkultusz éltetése, és nem mellesleg a tömegszórakoztatás volt a céljuk.

Ezt a dilemmát segíthet tisztázni az a dél-mexikói Chichén Itzá néven ismert régészeti lelőhelyről előkerült kőkorong, amelyet április 10-én mutatott be a Mexikói Nemzeti Antropológiai és Történeti Intézet (INAH). Az IFL Science cikkében is ismertetett 32,5 centiméter átmérőjű, 40 kilogrammos leletet a régészek abban a vörösre festett belső terei miatt Casa Colorada (Színes ház) néven ismert palotában találták meg, amelynek egyik udvara önálló pelota-pálya.

A korongba két, a pelota-játékosok hagyományos öltözékét viselő két figurát körbevevő sáv hieroglifikus szövegét még nem teljesen sikerült a kutatóknak értelmezni. Annyi azonban a feliratban szereplő, a maják csillagászati ismeretein alapuló naptárrendszere szerinti dátumozás elárul, hogy a korongon ábrázolt esemény az időszámítás utáni 894-es esztendőbe történt.

A maják pelota néven ismer ősi labdajátékának most megtalált eredményjelzőtáblája
photo_camera A maják pelota néven ismert ősi labdajátékának egyik ikonikus mérkőzését ábrázolhatja a most megtalált kőkorong Fotó: INAH

A feltárást és a lelet további vizsgálatát végző régészek szerint a feliratban szereplő dátum alapján a korong valószínűleg a 950-1200 közötti úgynevezett korai posztklasszikus maja korszakban készült, vagyis már a nevezett pelota-meccs után, de még elég közel ahhoz, hogy az eseményről kortársként számolhasson be.

Az INAH alábbi videójában a pelotajátékosok korongja mellett a régészeti helyszín is látható.

link Forrás

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás