A betépett fonálférgek ugyanúgy éhesek lesznek, mint az emberek

2023.04.21. · tudomány

A kannabioidok hatására a fonálférgek (Caenorhabditis elegans) ugyanúgy éhesebbek lesznek, mint a marihuánafogyasztástól az emberek, derül ki egy friss tanulmányból. A Current Biology-ben közzétett kutatás első felvonását pusztán kíváncsiságból végezték el az Oregoni Egyetem munkatársai még évekkel ezelőtt.

A kannabisz egyik legismertebb mellékhatása, hogy fogyasztása fokozza az étvágyat (ez és fájdalomcsillapító hatása indokolja például, hogy súlyos krónikus betegeknél alkalmazzák a kivonatait). A THC, vagyis a tetrahidrokannabinol alapvetően a finom ennivalók iránti sóvárgást erősíti, leggyakrabban sós és édes ropogtatnivalókat, magas zsírtartalmú ételeket kívánnak meg a fogyasztók.

A kutatók azt vizsgálták, hogy vajon az endokannabinoidok (vagyis a szervezetben természetesen előforduló kannabionidok) kiváltanak-e hasonló hatást férgekben is. Mindezt abból a szempontból tartották érdekesnek, hogy ezzel fény derülhetett rá, már az evolúció igen korai szakaszában kialakult az agyi kannabionid-rendszer reakciója. A férgek ugyanis több százmillió évvel ezelőtt váltak el az emlősök és az emberek fejlődésétől.

A vizsgálatot végző kutatók a Cosmos Magazinnak nyilatkoztak arról, hogy megállapításaik alapjait még 2015-ben tették le. Akkor egy általuk csak péntek délutáni kísérletként hivatkozott vizsgálat keretében öntöttek endokannabinoidokat fonálférgekre. Az eredményre, amit kaptak viszont ők sem számítottak. Azóta is vizsgálták, hogyan befolyásolja a hatás a férgek táplálékpreferenciáit, megállapításaikat pedig most, április 20-ára időzítve közölték.

Alapvetően megjelent a falánkság a férgek viselkedésében, amint kannabionidokat kaptak. Szervezetükben ez aktiválta a receptorokat, így elkezdték keresni kedvenc táplálékaikat, amiket viszont kevésbé szeretnek, azok iránt nem mutattak túl nagy érdeklődést.

Persze a kísérlet eredményei jócskán túlmutatnak azon, hogy mostantól tudjuk, a fonálférgek is szívesen falatozgatnának betépve. A kutatók szerint az eredményeik jelentősége a kannabionid-jelátvitelben szerepet játszó fehérjék vizsgálatában, valamint célzott terápiák fejlesztésében keresendő.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás