A közösségi médián keresztül indult hódító útjára a sós kávé

2023.05.03. · majom

Ahogy a sütemények tésztájához is érdemes hozzáadni egy-egy csipet sót, úgy egyre többen szorgalmazzák, hogy a kávét is érdemes vele meghinteni. Főleg azoknak javasolt kipróbálni ezt a trükköt, akik nem szívesen isszák édesen vagy tejjel a kávéjukat, viszont a keserű mellékízre sem vágynak, írja a Science Alert.

Az ötlet nem új, sőt, kimondottan régi, most viszont újra felkapta a közösségi média, így világszerte egyre többen választják azt, hogy cukor helyett egy csipet sóval veszik el a kávé keserűségét, ami egyébként a pörkölés hatására keletkezik. Azt azért még a sós kávé nagykövetei is hozzáteszik, hogy az a bizonyos csipet igen eltérő mennyiséget jelenthet az embereknél, így érdemes mindenkinek magának kikísérleteznie a tökéletes arányokat.

A só működése a nyelven található ízérzékelő receptorok működésében keresendő a lap szerint. Pontosabban, a sós íz képes elnyomni a keserűséget, ez azonban visszafelé nem működik. Tehát hiába adnánk valami keserűt egy sós ételhez, azt nem éreznénk kevésbé sósnak, viszont sóval tudjuk mérsékelni az ételek keserűségét – így tettek sokáig a padlizsánnal is, amit egészen addig alaposan sózva fogyasztottak, amig növénynemesítéssel nem sikerült elvenni az alapvető keserű ízét a termésnek.

Vannak területek, ahol sokkal jellemzőbb a só használata a kávézáshoz, Vietnámban például egészen karamelles állagú italokat készítenek sós kávé alappal, Svédországban pedig attól sem zárkóznak el, hogy egy kis sós hússal emeljék ki a kávé aromáit.

De a sós kávé nem csak úri huncutság lehet: a második világháború alatt az amerikai haditengerészek számára mindennapos volt az ital, sótalanító rendszereik hatékonysága ugyanis hagyott kívánnivalót maga után. Mindenesetre a sózást inkább ízlés szerint ajánlják, egészségügyi hozadéka ugyanis, főleg annak fényében, hogy alapvetően túl sok sót és cukrot fogyasztunk, nem igazán akad.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás