A csúcstartó Szaturnusznak több mint 100 holdja van, ezzel megelőzte a Jupitert is

2023.05.11. · tudomány

A Szaturnusz átvette a vezetést a Jupitertől, legalábbis a holdak számát tekintve. Csillagászok ugyanis újabb 28 holdját fedezték fel, ezzel a Szaturnusz holdjainak száma 117-re nőtt.

A Jupiter sem marad el sokkal a 100-tól a maga 95 holdjával, ami ugyancsak szép eredmény az égitestek mezőnyében. Az óriásbolygók hatalmas tömegüknek köszönhetően igen hatékonyan képesek vonzani a kisebb égitesteket, törmelékeket, űrsziklákat. Ezeket a csillagászok szabálytalan holdakként tartják számon, mivel sokszor sem a formájuk, sem a mozgásuk nem emlékeztet a klasszikus holdakéra.

Ez azt jelenti, hogy a Szaturnusz frissen felfedezett holdjai között is akadnak olyanok, amik a bolygó forgási irányával ellentétesen mozognak vagy csoportokba tömörülnek, írja a New Scientist. Az ilyen sziklatömörülések feltehetően nemrég bekövetkezett ütközések eredményei.

Teljes napfogyatkozás a Szaturnuszon
photo_camera Teljes napfogyatkozás a Szaturnuszon Fotó: NASA/JPL/Space Science Institute

2021 termékeny év volt a bolygókeresésben: Edward Ashton, a kanadai Brit Columbia Egyetem munkatársa kollégáival együtt összesen 150 olyan holdszerű képződményt talált, amik akár holdak is lehetnek a bolygó környezetében. Ezek értékelése nyomán jelentette be május 5-én, a Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU), hogy 28-cal nőtt a Szaturnusz ismert holdjainak száma.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás