Öt éven belül megdől a globális melegrekord

2023.05.17. · tudomány

Az üvegházhatású gázok és az El Niño miatt majdnem biztos, hogy rekkenő hőségre számíhatunk a közeljövőben: a Meteorológiai Világszervezet (WMO) frissen megjelent jelentése szerint 2023 és 2027 között 98 százalék a valószínűsége annak, hogy legalább egy évben megdől a hőmérsékleti rekord. Az is majdnem biztos (ugyanígy 98 százalék), hogy az ötéves átlag magasabb lesz, mint az előző öt évé.

A szervezet becslései szerint valószínű (66 százalék) az is, hogy ez alatt az időszak alatt a hőmérséklet legalább egy évben másfél fokkal túllépi a preindusztriális korban mért szinteket, arra viszont viszonylag kevés az esély (32 százalék), hogy az öt év átlaghőmérséklete is másfél fokkal haladja majd meg ezt a szintet.

Ez még nem az

Ez a másfél fok nem a párizsi egyezményben meghatározott másfél fok – hívta fel rá a figyelmet Petteri Taalas, a WMO főtitkára, de azt is hozzátette, hogy a közeljövőben egyre többször lehet majd hasonló kiugró hőmérsékleti értékekre számítani. 2015-ben a világszervezet csaknem lehetetlennek találta, hogy a hőmérséklet emelkedése tartósan meghaladja az 1,5 fokot, 2017 és 2021 között viszont már 10 százalékos esélyt adtak ennek a forgatókönyvnek is.

Taalas szerint ideje, hogy a világszervezet megkongassa a vészharangot: az elkövetkezendő hónapokban megerősödik az El Niño hatása, ez pedig az üvegháthatású gázok kibocsátásával együtt mindeddig példátlan hőmérsékleti csúcsokkal járhat. A főtitkár szerint a világnak arra is fel kell készülnie, hogy a rekordok mellett az időjárás tovább súlyosbítja majd az élelmiszerbiztonság, a vízellátás és a környezetvédelem helyzetét.

Az IPCC áprilisi becslései szerint jelenleg minden jel arra mutat, hogy a 21. század során a Föld felmelegedése átlépi majd a másfél fokos határt, és egyre nehezebbnek tűnik a kétfokos szint megtartása is.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás