Elindult a magyar űrhajóst is az űrbe szállító Axiom Space második missziója

2023.05.22. · gazdaság

Vasárnap, május 21-én a floridai Kennedy Űrközpontból sikeresen elstartolt a Crew Dragon űrhajót szállító Space X Falcon 9 hordozórakéta, fedélzetén az Axiom Space űrvállalat által szervezett második magánmisszió, az AX–2 küldetés tagjaival.

Az űrkutatás történetének második kereskedelmi missziója a tervek szerint magyar idő szerint hétfőn délután csatlakozik a Crew Dragon űrkapszulával a Nemzetközi Űrállomáshoz.

A Crew Dragont szállító SpaceX Falcon 9-es rakétájának startja 2023. május 21-én a floridai Kennedy Űrközpontban
photo_camera A Crew Dragont szállító SpaceX Falcon 9-es rakétájának startja 2023. május 21-én a floridai Kennedy Űrközpontban Fotó: JOE RAEDLE/Getty Images via AFP

A legénység három űrturistája John Shoffner, a Dura-Line Corp. tulajdonosa, Ali AlQarni, a szaúdi királyi légierő pilótája és Rayyanah Barnawi őssejtkutató, a közel-keleti ország első űrhajósnője. A küldetés parancsnoka az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA korábbi hivatásos asztronautája, a most 63 esztendős Peggy Whitson. Az AX-2 expedíció tagjai a tervek szerint nyolc napot töltenek el az ISS hét űrhajósával.

Az AX-2 asztronautái (balról jobbra): Rayyanah Barnawi, Peggy Whitson, John Shoffner és Ali AlQarni
photo_camera Az AX-2 asztronautái (balról jobbra): Rayyanah Barnawi, Peggy Whitson, John Shoffner és Ali AlQarni Fotó: SAUDI SPACE COMMISSION / HANDOUT/Anadolu Agency via AFP

A 2025-re tervezett – a Qubit korábbi podcastjában részletesen bemutatott – második hivatalos magyar űrmisszió még kiválasztandó asztronautája a tervek szerint ugyanilyen módon utazik majd a Nemzetközi Űrállomásra, ahol várhatóan egy hónapot tölt el rendkívül fontos tudományos és technológiai kísérletek lefolytatásával.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás