Ez az új, mozgatható válaszfalakkal épített ház fenntartható és bármikor átalakítható

2023.06.05. · tudomány

A Cambridge-i Egyetem építészei egy olyan házat terveztek és építettek meg, amit rugalmas, fából készült válaszfalakkal láttak el, hogy a lakók kedvük szerint átalakíthassák otthonukat. A találmány célja, hogy csökkentse a bontásos átalakítással járó hulladékot és szén-dioxid-kibocsátást, valamint javítsa azoknak az életkörülményeit, akik nem engedhetik meg maguknak a drága felújításokat.

photo_camera Fotó: Cambridge-i Egyetem / Ron Bakker

Az Ephemeral nevű innovatív épületet a londoni Somerset House-ban megrendezett London Design Biennalén mutatták be.

„Az otthoni összeszerelés és a moduláris bútorok már sok ember életét megkönnyítették. Mi is valami hasonlót fejlesztettünk ki, csak épp a falakra, hogy az emberek teljes mértékben átvehessék az irányítást a belső tereik felett” – mondta a projektet vezető építész, Ana Gatóo.

A lehetséges variációk
photo_camera A lehetséges variációk Gif: PLP Labs

Az építés kezdetén és később is beépíthető falak mesterségesen módosított faanyagból készültek, amely a kutatók szerint megfizethető és fenntartható is. „Ez egy természetes anyag, amely tárolja a szenet, és ha már nincs rá szükség, akkor valami mást készíthetünk belőle, így minimális hulladék keletkezik” – mondta Gatóo.

A cambridge-i építészek szerint ma csak a tehetősebbek engedhetik meg maguknak, hogy szakembert béreljenek fel otthonuk belső terének átalakítására, máskülönben akár évtizedek óta elavult, merev struktúrákkal kell megbarátkozni a lakástulajdonosoknak. „Lehet, hogy több szobája van, mint amennyire szükség van, vagy épp túl kevés. Szeretnénk felhatalmazni az embereket arra, hogy a tereiket saját maguk alakíthassák” – mondta Gatóo.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás