ENSZ: A klímaváltozás elszabadult

2023.07.07. · tudomány

„Ha továbbra is halogatjuk azokat az intézkedéseket, amelyekkel vissza lehetne fogni a felmelegedést, katasztrofális forgatókönyvre számíthatunk – ezt mutatják az elmúlt napok melegrekordjai is” – mondta az ENSZ főtitkára.

António Guterres szerint a klímaváltozás elszabadult: a csütörtökig eltelt hétben a napi átlaghőmérséklet 0,8 fokkal volt magasabb, mint az elmúlt 44 év hőmérsékleti rekordjai.

Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) nem hagyta jóvá az adatokat: a hivatal szerint a 0,8 fokos emelkedést a Maine-i Egyetem mérései napi szinten mutatják, míg a NOAA havi és éves mérések alapján adja ki a jelentéseit, így azok nem vethetőek össze a mostaniakkal. A hivatal ennek ellenére elismerte, hogy az El Niño, a klímaváltozás és a meleg nyár miatt a bolygó több pontján megdőltek a hőmérsékleti rekordok.

Másfél hónap se kellett

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) májusi jelentése erre már előre felhívta a figyelmet, de az akkori becslések öt évet adtak a melegrekord megdőlésére, ehhez képest másfél hónap sem kellett hozzá.

A hőmérséklet az elmúlt 8 évben folyamatosan növekszik, a mostani hét rekordjai pedig még mindig eltörpülnek ahhoz képest, hogy a WMO szerint mi várható az elkövetkező években. Karsten Haustein, a Lipcsei Egyetem légkörkutatója szerint a mostani július nagy eséllyel az eddigi legmelegebb hónap, ami a 120 ezer évvel ezelőtti interglaciális időszak óta beköszöntött a Földön.

Annak ellenére, hogy a NOAA szerint az adatok nem passzolnak a saját modelljeikbe, a klímakutatók egyetértenek abban, hogy a klímaváltozás szintet lépett: Kínától az Antarktiszig rekordokat mérnek, ez pedig nem jó hír. Katharine Hayhoe, a Texas Tech klímakutatója szerint a mostani rekordok jól mutatják, hogy elkerülhetetlen a fosszilis üzemanyagok elhagyása, a környezetvédelembe történő befektetés és a zéró emisszió elérése, ha továbbra is élhető környezetet szeretnénk, ez viszont nem lesz egyszerű.

Robert Watson, az ENSZ klímaügyi bizottságának egykori elnöke szerint a kormányok és az emberek sem mérik fel ennek a fontosságát: az olcsó élelmiszer és energia egyelőre jobb hívószó, mint a fenntarthatóság, az alacsony kibocsátás árát pedig egyelőre senki nem hajlandó megfizetni.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás