Közel 62 ezer ember halálát okozta a tavaly nyári rekordhőség

2023.07.11. · tudomány

Egy nemzetközi kutatócsoport szerint több mint 61 ezer ember halt meg az Európát 2022 nyarán megbénító hőhullámok következtében, és ha nem történik érdemi erőfeszítés az extrém hőség által leginkább veszélyeztetett lakosok védelmére, idén is hasonló áldozati aránnyal kell számolnunk.

Az Európai Unió klímaváltozást követő szolgálata, a Copernicus adatai szerint 2022 nyara volt az eddigi legmelegebb évszak Európában a mérések kezdete óta, és különösen a kontinens nyugati és középső régióiban sorra dőltek a napi és havi melegrekordok. Az erre az időszakra eső többlethalálozások száma látványosan kiugrott, de azt nem lehetett tudni, hogy ennek mennyi köze volt a hőséghez.

A Barcelonai Globális Egészségügyi Kutatóintézet munkatársai az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) által 35 európai országban feljegyzett halálesetek számának alakulását vetették össze a hőmérsékleti adatokkal, és arra jutottak, hogy 2022. május 30. és szeptember 4. között összesen 61 672 haláleset kapcsolódott a kánikulához. Amikor népességarányosan nézték az adatokat, azt látták, hogy a mediterrán országokban (Spanyolország, Olaszország, Görögország) kiemelkedően magas volt a hőséggel kapcsolatos halálozások száma.

Az intézet kutatója, Joan Ballester szerint „annak ellenére, hogy a hőmérsékleti anomáliák azonosak voltak Franciaországban és Spanyolországban, a halálozások száma radikálisan eltért”, ami „részben a társadalmi-gazdasági tényezőkre vezethető vissza”. Mint a New Scientistnek elmondta, 2023 nyarának hátralevő részében hasonlóan szélsőséges időjárásra lehet számítani, így ha nem történik változás a felkészültségben, a halálozási adatok is hasonlók lehetnek.

Vikki Thompson, a Holland Királyi Meteorológiai Intézet munkatársa szerint „az extrém hőség az egyik leghalálosabb természeti veszélyforrás”, mivel a kánikula súlyosbítja az európai lakosság körében egyébként sem ritka szív- és érrendszeri, valamint légzőszervi betegségeket.

„Szerencsére a hőség emberi egészségre gyakorolt hatásait az oktatáson és politikai változásokon keresztül csökkenteni lehet. A tanulmányban szereplő adatok alapján ez már zajlik – bár a 2022-es volt a valaha mért legmelegebb nyár Európában, a halálozások száma alacsonyabb volt, mint a 2003-as hőhullám idején” – mondta Thompson.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás