Munkába állt a világ legnagyobb szélturbinája

2023.07.20. · tudomány

A kínai Three Gorges Corporation csatlakoztatta a villamos hálózathoz a világ első 16 megawattos tengeri szélturbináját, amely így átvette a legnagyobb működő szélturbina pozícióját. A MingYang Smart Energy legújabb gyártmánya 260 méteres rotorátmérőt, egyenként 123 méteres és 54 tonnás forgólapátokat tudhat magáénak, 152 méterre nyúlik a magasba és összesen 385 tonnát nyom.

photo_camera Fotó: China Three Gorges Corporation

A turbina minden egyes fordulatával 50 ezer négyzetméteren mozgatja meg a levegőt, és ezzel akár 34,2 kilowattóra energiát is táplálni tud a hálózatba. A gigantikus építmény a tervek szerint évi 66 gigawattórával járul hozzá a kínai villamosenergia-rendszerhez, így 36 ezer kínai háztartásnak biztosít majd tiszta energiát.

A MySE 16-260 demonstrációs egység a Tajvani-szorosban telepített fucsieni tengeri szélerőműparkban kapott helyet, ahol évente több mint 200 napon át 7-es szintű (51 km/óra sebességet meghaladó) viharos széllökések uralkodnak, amit a turbinák hatékonyan ki tudnak használni.

photo_camera Fotó: China Three Gorges Corporation

A Three Gorges Corporation ennél jóval strapabíróbbra tervezte legújabb modelljét: a gyártó szerint a turbina akár 287 km/órás széllökéseknek is ellen tud állni, amit csak egy rekordvihar lenne képes produkálni – a valaha mért legintenzívebb trópusi ciklon az 1979-es Tip tájfun volt, amelynél tartósan (minimum 10 percen át) legfeljebb 260 km/órás széljárást figyeltek meg.

A tengeri szélturbinák a part menti területeknek rendkívüli lehetőséget adnak a zöldenergia termelésére, és – a kör területképletének (r2𝝅) értelmében – már a szélkerekek méretének kisebb növelésével is jelentős teljesítményjavulást lehet elérni.

photo_camera Fotó: China Three Gorges Corporation

A Minyang rekordja valószínűleg nem lesz hosszú életű: a China State Shipbuilding Corporation már januárban elkészült 18 megawattos új szélturbinájával (amit viszont még nem állítottak üzembe), és valószínűleg a 20 megawattos modellek jelentik majd a következő állomást.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás