A varázsgomba hatóanyaga az anorexia és más táplálkozási zavarok gyógyításában is segíthet

2023.07.25. · tudomány

Depresszió, szorongás, alkoholfüggőség, szívbetegségek, színlátási zavarok – csak néhány egészségügyi probléma, amire a varázsgomba hatóanyaga, a pszilocibin megoldást nyújthat a legfrissebb kutatások szerint. Erre a listára iratkozott fel most az anorexia nervosa néven ismert táplálkozási zavar.

A Kaliforniai Egyetem San Diegó-i kampuszán egyelőre egy kis létszámú kutatásban mutatták ki a szer hatását: a vizsgálatban részt vevő tíz, anorexiában szenvedő nő egyenként 25 milligramm pszilocibint kapott, ami már elég ahhoz, hogy pszichedelikus hatást váltson ki. A kezelésen pszichológusok kísérték végig a résztvevőket, akikkel másnap, majd egy héttel később is beszélgettek az élményről.

A résztvevők a kísérlet előtt és után is kitöltötték a táplálkozási zavarok súlyosságát egy 0-tól 6-ig terjedő skálán felmérő kérdőívet, amiből kiderült, hogy egy hónappal a kezelés után 24 és 34 százalékkal csökkentek a súlyukhoz, valamint a testalkatukhoz kapcsolódó aggodalmaik. Az már szinte csak mellékhatás, hogy három hónappal a kezelés után az alanyok 90 százaléka arról számolt be, hogy optimistábban látja az életét, míg 70 százalékuk vallotta, hogy javult az általános életminőségük.

Mivel a vizsgálat elsősorban a pszilocibin-terápia biztonságosságának felmérésére irányult, nem volt kontrollcsoport, vagyis nem lehet tudni, hogy az eredmények mennyiben köszönhetők ténylegesen a hatóanyagnak, és mennyiben más tényezőknek, például a pszichológusokkal való beszélgetésnek, esetleg a placebohatásnak.

A kutatók mindenesetre jelezték, hogy az eredmények összhangban vannak két másik kísérlet előzetes adataival – ezeket egy denveri pszichedelikus konferencián mutatták be június végén.

„Az anorexia elérhető kezelései egyszerűen nem megfelelőek, legalábbis a betegek túlnyomó részénél” – mondta a New Scientistnek Yoel Golbert, az izraeli Sheba Medical Center szakértője, aki szerint még több, még nagyobb ívű kutatásra van szükség ahhoz, hogy megértsék, hogyan lehet a leghatékonyabban kezelni a táplálkozási zavarokat pszichedelikus terápiák útján.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás