Vitaminkészítmények segíthetnek kezelni a pikkelysömört

2023.07.26. · tudomány

A vitaminpótlás fontosságára hívja fel a figyelmet az a Bostonban, a NUTRITION 2023 konferencián bemutatott tanulmány, ami a pikkelysömör (pszoriázis) kialakulása és a bőrbetegség súlyosbodása, valamint a vér D-vitamin szintje közötti összefüggéseket vizsgálja.

Eunyoung Cho, a Brown Egyetem bőrgyógyásza és kutatótársai, korábbi klinikai vizsgálati eredmények alapján kezdték el elemezni, hogy milyen összefüggés lehet a szervezet által előállított D-vitamin és a kellemetlen, viszketéssel, sebesedéssel járó bőrbetegség között.

Az Egyesült Államokban mintegy 8 millió személyt érintő pikkelysömör pontos okai a mai napig nem tisztázottak, azt viszont már leírták a kutatók, hogy a genetikai faktorok mellett környezeti tényezők is szerepet játszhatnak a kialakulásában, valamint a tünetek erősödésében. Ráadásul a betegséget a stressz és más lelki okok is befolyásolhatják.

Cho a munkatársaival az amerikai National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) adatait dolgozta fel, amiben 40 ezer felnőttről gyűjtöttek információkat. Az értékeléshez kiválogatták a pikkelysömörrel élő személyeket és megvizsgálták az átlagos D-vitamin szintjüket, írja a Science Alert. Ez annak függvényében változott, hogy mekkora volt a pikkelysömörrel érintett bőrfelület. A legnagyobb kiterjedtségű pszoriázissal élők mintegy 39 százaléka volt D-vitamin hiányos, míg a legkisebb pikkelysömörös bőrfelületűeknek csak 25 százaléka.

Mivel korábban már kimutatták, hogy a D-vitaminos kenőcsök hatékonyak lehetnek a tünetek kezelésében, most pedig a vér vitaminszintje alapján is arra lehet következtetni, hogy van összefüggés a tünetek megjelenése és a D-vitamin mennyisége között, logikusnak tűnhet a pótlás.

Csakhogy a D-vitamin amellett, hogy létfontosságú, ritkán, de túl is adagolható. Épp ezért a kutatók senkit nem buzdítanak arra, hogy ész nélkül kezdjenek étrendkiegészítők fogyasztásába, főleg nyáron, amikor általában elegendő mennyiséget szintetizál magának a szervezetünk a napfény segítségével. Ám a rendszeres napozás ugyancsak nem tűnik jó megoldásnak, erről tavalyi cikkünkben a Qubiten is részletesen írtunk, hogy miért.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás