Áttörést hozhat a GPS-technológia a földrengések eddig megbízhatatlan előrejelzésében

2023.07.28. · tudomány

Jelenleg lehetetlen pontosan megjósolni, hogy mikor és hol következhet be földrengés. Egy új francia kutatás szerint a globális helymeghatározó rendszer (GPS) adatai segíthetnek a korai figyelmeztető jelek észlelésében és abban, hogy a szeizmikus esemény kitörését megelőző másodpercek helyett legalább két órával biztosan előre lehessen jelezni a földrengés pontos helyét és mértékét – írja a Live Science.

A Geophysics folyóiratban megjelent tanulmány szerzői több mint kilencven 7-es erősségű vagy még erősebb esemény GPS-adatait elemezték. Állításuk szerint olyan vízszintes irányú mozgásokat fedeztek fel a talajfelszínen, amelyek csak és kizárólag a földrengések előtti két órányi időablakban tapasztalhatók. A közel 100 ezer véletlenszerűen kiválasztott időablakban elvégzett kontrollvizsgálatuk szerint az egyedi mintázat egyértelműen a jelentősebb szeizmikus események előjele.

A földrengésben összedőlt épületek a törökországi Hatayban 2023. február 8-án.
photo_camera A földrengésben összedőlt épületek a törökországi Hatayban 2023. február 8-án. Fotó: ERHAN DEMIRTAS/NurPhoto via AFP

Már létezik néhány korai figyelmeztető rendszer, például az amerikai Földtani Intézet ShakeAlert alkalmazása, ám, ha a most ismertetett eredmények nagyobb mintán is érvényesnek bizonyulnak, akkor több esély nyílna a földrengések kockázatainak csökkentésére.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás
link Forrás