Nanotechnológiával növesztettek retinasejteket laboratóriumi körülmények között

2023.08.07. · TECH

A fejlett világban a vakság vezető oka a makuladegeneráció vagy más néven sárgafoltsorvadás, amit a retina pigmentsejtjei károsodásának következménye. Mivel a retina sejtjeit a szervezet nem képes pótolni vagy regenerálni, ezért a tudósok olyan technológia fejlesztésén dolgoznak, amivel mesterségesen lehet újjáépíteni őket, írja a Science Alert.

Amsler rács, amit az életkorral összefüggő makuladegeneráció (MDRA) kimutatására használnak.
photo_camera Amsler rács, amit az életkorral összefüggő makuladegeneráció (MDRA) kimutatására használnak. Fotó: GARO/Phanie via AFP

Brit kutatók új eljáráson dolgoznak, amivel nem sík felületre is képesek a retina sejtjeit pótló sejteket növeszteni. Ugyanis élettani szempontból a síkbeli sejtnövesztés nem releváns. Ehhez azonban egy 3D-s állványzatra van szükség, ami a látósejteket megfelelő görbületben tartja.

A kutatócsoport új nanoszálas polimerből készített ilyen állványzatot a sejteknek, ezt pedig szteroidokkal vonták be, hogy megakadályozzák a gyulladásokat. Az eredmény egy olyan vázszerkezet, ami az poliakrilnitril és a Jeffamine polimereknek köszönhetően eléggé stabil és megtartja a rájuk épülő sejteket is.

A kísérletek bizonyították, hogy a fluocinolon acetoniddal kezelt nanoszálas állványzat képes fokozni a retina pigmentsejtek növekedését, differenciálódását és funkcionalitását, ami a következő fontos lépés a retinasejtek pótlásához.

Az viszont még kérdés, hogy az új megoldás hogyan vethető majd be a makuladegeneráció kezelésébe. A kísérletek ugyanis egyelőre kivétel nélkül laborban történtek, arra pedig egyelőre nincsenek adatok, hogy élő szervezetben is képesek működni.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás