Harrison Ford nevét viseli a Peruban most felfedezett kígyófaj

2023.08.16. · tudomány

A főszereplésével forgatott opuszokban a hüllőkkel gyakran konfliktusba kerülő Harrison Ford után Tachymenoides harrisonfordi lett a neve annak az újonnan lajstromozott kígyófajnak, amelyet perui és amerikai herpetológusok fedeztek fel az Andokban, a Otishi Nemzeti Park területén – írja a BBC.

A Salamandra című herpetológiai szakfolyóiratban kedden, augusztus 15-én megjelent tanulmányban leírt hüllő korántsem olyan veszélyes, mint a filmekben szereplő fiktív állatok: a kifejlett T. harrisonfordi testhossza alig éri el a 40 centimétert és mivel a siklófélék (Colubridae) családjába tartozik, az emberre is veszélytelen.

„A tudósok mindig olyan állatot neveznek el rólam, amelyek megrémítik a gyereket” – kommentálta a hírt Ford a Conservation International természetvédelmi szervezet weboldalán. Ezért, mint mondja, nem is érti, hogy miért rá esett a taxonómusok választása, hiszen jómaga olyan szelíd, hogy a szabadidejét többnyire

„keresztszemes hímzéssel tölti és a bazsalikomjainak is altatódalokat énekel, hogy a növények ne féljenek a sötétben”.

Ráadásul az Indiana Jones-filmekben általa játszott szereplővel ellentétben civilben kifejezettem kedveli a kígyókat.

A perui Tachymenoides harrisonfordi feje
photo_camera A perui Tachymenoides harrisonfordi feje Fotó: Conservation International

Fordról egyébiránt 1993-ban neveztek el először egy új fajt – a Calponia harrisonfordi nevű kaliforniai pókot. Évekkel később pedig egy új hangyafaj, a Pheidole harrisonfordi kapta meg a színész nevét.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás