Munkába állt az első önkormányzati humanoid robot Bács-Kiskunban

2023.08.29. · majom

„Új munkatárs érkezett Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzatához”, áll az önkormányzat sajtóközleményében, majd kiderül az is, hogy ennek miért van hírértéke: az új munkatárs ugyanis egy humanoid robot. Az egyébként változatos célokra (pincérként, papként) használható, Pepper nevű robotot az önkormányzat Petőfi-szakértőként alkalmazta.

photo_camera Petőfi-Pepper Fotó: Burány Tünde

Pepperbe több mint kétszáz információt tápláltak a kiskunság költőjéről, egyebek mellett tud idézni is tőle, illetve meg tudja mondani, hogy hogy itta Petőfi a kávét, de azt ígérik, hogy „izgalmas családi titkokat” is tud Petrovicsékról.

Az Értékzsongáson szakért majd

Az adatokat az önkormányzat dolgozói ismertették a robottal, akik szerint, ahogy a közleményben áll, „nagyon izgalmas látni a fejlődését és személyiségének alakulását napról napra. Az egész csapat fejlődik vele együtt, ahogy megismerik, hogyen lehet hatékonyan együttműködni egy géppel és más technikai eszközökkel a mindennapi életben”.

A 130 centi magas robot beszélni és gesztikulálni is tud. Moiskó Csilla, Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzatának vezetője szerint bár a robotot a Petőfi Emlékévek miatt igazolták le, a humanoid robotok már évek óta felkeltették az önkormányzat érdeklődését.

Petőfi-Pepper először szeptember 1-jén, a kiskunmajsai Értékzsongás Bács-Kiskunban című rendezvényen áll a nagyközönség elé, a későbbiekben pedig a vármegyei beltéri rendezvények állandó résztvevőjeként számítanak majd rá.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás