Itt a vakcina, amely megakadályozhatja az Észak-Amerikában százezrek halálát okozó opioidok túladagolását

2023.09.11. · tudomány

Az Egyesült Államokban 2024 elején indul a klinikai tesztelése annak a vakcinának, amelytől az észak-amerikai opioid-krízis enyhülését remélik fejlesztői – írja az IFL Science.

Az NPJ Vaccines folyóiratban megjelent tanulmány szerint a Montana Egyetem kutatóinak sikerült megtalálni egy olyan biokémiai mechanizmust, amelynek befolyásolásával megakadályozható az opioid-típusú fájdalomcsillapítók, mindenekelőtt a fentanil túladagolása. A vakcinák a vírusfertőzések elleni immunválaszokban kulcsszerepet betöltő TLR7/8 receptor aktiválásával olyan fentanil-specifikus antitestek termelésére késztetik a szervezet, amelyek semlegesítik a drogot a vérben – legalábbis egérkísérletekben.

Az IFL Science híradása szerint a vakcina engedélyt kapott a második fázisú klinikai vizsgálatsorozat megkezdésére, amely azzal kecsegtet, hogy pár év múlva akár elérhetővé válik egy olyan oltásként beadható szer, amellyel akár több tízezer észak-amerikai életét is meg lehet menteni. Nem tévedés, a 2021-ben több mint 80 ezer esetben bizonyítottan valamilyen opioid számláját terhelte a halállal végződő túladagolás.

Az aranylövések 90 százalékáért felelős C22H28N2O képletű fentanil azért különösen veszélyes, mert elenyésző a különbség a fogyasztói és a halálos dózis között. Ennek az opioidnak is létezik ugyan gyógyászati alkalmazása (például fájdalomcsillapító tapasz formájában), azonban a fogyasztók jellemzően nem ezzel élnek, hanem a feketepiacról beszerzett, injektálható változatokkal szúrják magukat.

A fentanil térbeli molekulamodellje
photo_camera A fentanil térbeli molekulamodellje Fotó: Wikipédia

A feketepiaci fentanil a drogtilalom evolúciójának tipikus terméke: a terjesztők alkalmazkodnak a szigorodó ellenőrzésekhez, a túlélők pedig még hatékonyabb kereskedőkké válnak. És mivel a fentanilt a klasszikus szereknél könnyebb becsempészni a tengerentúlról, elsősorban Kínából, domináns szerré vált a drogpiacon.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás