Minden másnapra jutott egy környezetvédőgyilkosság tavaly

2023.09.13. · tudomány

Miután két éven keresztül csökkent a Kolumbiában meggyilkolt környezetvédők száma, a latin-amerikai ország ismét visszatért a dobogó első fokára: 2022-ben 60 gyilkosságot jelentettek innen. És ez még csak a jéghegy csúcsa: a Global Witness frissen publikált jelentése szerint tavaly legalább 177 környezetvédőt öltek meg világszerte, a gyilkosságok többségét, 88 százalékát Latin-Amerikában követték el.

A Global Witness 2012 óta követi nyomon a környezetvédőgyilkosságokat, az adataik szerint azóta legalább 1910 gyilkosság történt. A legtöbb esetben nem találták meg az elkövetőket. Brazíliából 34 gyilkosságot, Mexikóból 31 áldozatot jelentettek.

photo_camera Beto Marubo őslakos vezető beszédet tart a Brazíliában meggyilkolt környezetvédő, Bruno Pereira és az őt kísérő brit újságíró, Dom Phillips megemlékezésén Fotó: MAURO PIMENTEL/AFP

A szervezet szerint a tavalyi 200 gyilkossághoz képest nem tapasztalható jelentős javulás, sőt, a természeti erőforrásokért folyó verseny és a klímakrízis miatt a Global Witness a jövőben az erőszak súlyosbodására számít. A statisztikákban csak a gyilkosságok szerepelnek, és azok közül is csak azok, amelyekre fény derült, a valódi helyzet ennél valószínűleg sokkal rosszabb.

34 százalékuk őslakos volt

Laura Furones, a Global Witness tanácsadója szerint az elmúlt évekhez hasonlóan a tavalyi statisztikákban is kiemelkedően sok őslakos áldozat szerepel, amiből két dolog derül ki: egyrészt az, hogy az ott élők a környezet legjobb védelmezői, másrészt pedig az, hogy emiatt különös veszélynek vannak kitéve. Tavaly az áldozatok 34 százaléka az őslakosok közül került ki.

Bár a gyilkosságokat nehéz egyértelműen összefüggésbe hozni az egyes szektorokkal, a legnagyobb gondot az illegális bányászat és fakitermelés jelenti. Doto Takak Ire, a Kayapó Őslakos Szövetség (KABU) elnöke szerint a direkt erőszak mellett az őslakosokat a bányászat több szempontból is veszélyezteti: a kitermelők a vizeket higannyal szennyezik, az egyéb szennyező anyagok pedig súlyos egészségügyi kockázatot jelentenek az ott élők számára.

A tavalyi gyilkosságok közül minden ötödiket Amazóniában követtek el, a tíz listavezető ország közül pedig csak kettő, a Fülöp-szigetek és Indonézia található Dél-Amerikán kívül.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás