Egy majdnem teljes dinoszauruszcsontvázat árvereznek el Párizsban

2023.09.18. · tudomány

A várakozások szerint több mint 1,2 millió eurós áron cserélhet gazdát az a 150 millió éves camptosaurus-csontváz, amelyet az amerikai Barry James paleontológus fedezett fel három évtizeddel ezelőtt Wyomingban – írja a BBC.

A felfedezőjéről Barrynek elnevezett, tudományos igénnyel utoljára 2022-ben restaurált 2,1 méter magas és 5 méter hosszú jura kori fosszilía a párizsi Hotel Drouot-ban kerül kalapács alá október 20-án.

Szokatlan, hogy egy dinoszaurusz csontváza ennyire épségben látható, a koponya 90 százalékban a test pedig 80 százalékban teljes – nyilatkozta a BBC-nek Alexandre Giquello, a Hotel Drouot aukciósház munkatársa.

Árverés előtti előkészületek egy camptosaurus-csontvázon 2018 novemberében a párizsi Artcurial aukciósházban
photo_camera Árverés előtti előkészületek egy camptosaurus-csontvázon 2018 novemberében a párizsi Artcurial aukciósházban Fotó: STEPHANE DE SAKUTIN/AFP

A dinoszaurusz fosszíliák eladására ritkán kerül sor, évente világszerte csak kis számban, ennek ellenére a paleontológusok világszerte aggodalmukat fejezik, hogy a példányok magánkézbe kerülnek. Miután még áprilisban Európában először adtak el árverésen egy Tyrannosaurus rexet, Steve Brusatte professzor, az Edinburgh-i Egyetem dinoszaurusz-szakértője a BBC-nek elmondta, hogy aggályosnak tartja, hogy a „tudományos szempontból nagyon értékes” csontvázak „eltűnhetnek magángyűjtők páncéltermeiben”.

Camptosuarus-rekonstrukció
photo_camera Camptosuarus-rekonstrukció Fotó: RAUL LUNIA/Leemage via AFP

A Qubiten öt évvel ezelőtt írtuk meg, hogy az árveréseken értékesített dinoszaurusz-fosszíliák többnyire az Egyesült Államok magánterületeiről kerülnek elő. A paleontológusok korábban már többször is javasolták, hogy a tudományos kutatás érdekében érdemes volna létrehozni egy közadakozásból finanszírozott pénzügyi alapot, amely a múzeumok számára megvásárolhatná az aukciókon felbukkanó, tudományos szempontból értékes tételeket. Tudniillik a párizsihoz hasonló aukcióik arra ösztönözhetik az amatőr maradványvadászokat, hogy ne csak magánterületeken, hanem az ismert lelőhelyeket is megdézsmálják, holott az ilyesmit az európaiak mellett az amerikai törvények is szigorúan büntetik.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás