Önkénteseken tesztelheti az agyimplantátumát a Neuralink

2023.09.20. · tudomány

Zöld utat kapott az emberkísérletekhez a Neuralink, Elon Musk agyba ültethető chipekkel foglalkozó cége. Az engedélyt egy, a cégtől független szakértőkből álló bizottság adta ki, azt még nem hozták nyilvánosságra, hogy hány önkéntes jelentkezhet a tesztre. A várhatóan hat éven keresztül kísérletre amiotrófiás laterálszklerozózisban (ALS) szenvedő, vagy olyan betegek jelentkezések várják, akik gerincsérülés miatt bénultak le.

A Neuralink májusban kért és kapott engedélyt a kísérletek előkészítő szakaszára, de az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) biztonsági okokra hivatkozva elutasította a chip szélesebb körű használatát, ezért is érdekes kérdés, hogy a mostani vizsgálatban hányan vehetnek majd részt. A cég közleményében arról sem esik szó, hogy az FDA korábbi aggályait hogyan sikerült elhárítani.

Az idáig vezető rögös út

A Neuralink egy agy-számítógép interfész létrehozását ígéri, ehhez az önkéntesek agyába egy robottal egy chipet ültetnek be. A chipet az agy mozgásért felelős területén helyezik el, a betegek pedig a tervek szerint a gondolataikkal irányíthatnak majd egy kurzort, illetve egy virtuális billentyűzetet is használhatnak majd.

Elon Musk szerint ha a mostani vizsgálat sikeresnek bizonyul, az forradalmi áttörést hozhat majd a gyógyászatban, de arra, hogy laboratóriumi körülményeken kívül is használatba lehessen venni, a Guardian cikke szerint valószínűleg még évtizedeket kell várni.

A Neuralink az eddigiekben juhokon, sertéseken és majmokon próbálta ki a chipet, és bár tavalyelőtt hihetetlen sikerként könyvelték el, hogy egy majom a gondolataival irányított egy videójátékot, a cég kritikusai szerint az állatkísérletek során a kutatók „extrém szenvedést” okoztak az állatoknak, és nem megfelelő körülmények között tartották őket. A Neuralink beismerte, hogy a kísérletek során elpusztult néhány majom, de az állatkínzás vádját visszautasította.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás