Elesettséget tükröző csecsemőszerű viselkedésük miatt lehetnek annyira népszerűek az angol és a francia bulldogok

2023.09.26. · tudomány

Egy problémamegoldó feladatban a rövid orrú kutyafajták (például az angol és francia bulldogok vagy a mopszok) hajlamosabbak gyakrabban a gazdájukra nézni, mint közepes orrhosszú társaik, ami segítségkérő viselkedésnek értelmezhető – állítják az ELTE Etológia Tanszékének kutatói a Scientific Reports folyóiratban megjelent tanulmányukban.

A tanszék honlapján publikált összefoglaló szerint a feladatmegoldás során fellépő nehézségek és a szemkontaktus keresése a gazdákban „csecsemőszerű” viselkedés benyomását keltheti, ami részben magyarázhatja a szakszóval brachycephalikusnak nevezett rövi orrú fajták népszerűségét annak ellenére, hogy – mint azt a Qubit is megírta – jól dokumentáltan számos egészségügyi problémával küzdenek.

Ujfalussy Dorottya, az MTA-ELTE Momentum Társállat Kutatócsoport tagja és kollégái azt vizsgálták, hogyan viselkedik 15 angol bulldog és 15 francia bulldog a 13 mudihoz képest egy olyan feladatban, amelyben a kutyáknak meg kellett próbálniuk egymás után három, táplálékot rejtő dobozt kinyitni.

Rövid orrú feladatmegoldó
photo_camera Rövid orrú, miszerint brachycephalikus feladatmegoldó Fotó: Mőbiusz Erzsébet/ ELTE Etológia Tanszék

A dobozok különböző technikával voltak nyithatók, és véletlenszerű sorrendben kerültek a kutyák elé, miután a kísérletvezető jól láthatóan kinyitotta azokat, és elhelyezte benne a jutalomfalatot. Egy-egy kutyának két perce volt, hogy hozzájusson a falathoz, miközben a kísérletvezető és gazdája a háta mögött állt.

Kiderült, hogy a bulldogoknak 93 százalékkal ritkábban sikerült kinyitniuk a dobozokat mint a mudiknak. Az utóbbiak közül még a leglassúbbak is gyorsabbak voltak a doboznyitást abszolválni képes bulldogoknál. Jellemző, hogy egy perc elteltével a mudik körülbelül 90 százaléka már kinyitotta a dobozt, míg a bulldogoknak csak a fele jutott erre az eredményre ennyi idő alatt. Mindeközben a bulldogok jelentősen többször (az egyik fajtánál 4,16-szor, a másiknál pedig 4,49-szer nagyobb valószínűséggel) néztek vissza az emberekre, mint a mudik.

A szerzők szerint ezek az eredmények arra utalnak, hogy a rövid orrú kutyák hajlamosabbak emberi segítséget kérni, ha problémákkal szembesülnek, ami elősegítheti a gazdák és az említett kutyafajták közötti szociális kapcsolat erősödését az észlelt tehetetlenség, elesettség miatt. A tanulmány alapjául szolgáló kutatás azonban nem vizsgálta, hogy a lapos orrú kutyák genetikailag hajlamosak-e arra, hogy jobban függjenek az embertől, mint más kutyák, vagy a tulajdonosok lapos orrú kutyáikhoz való hozzáállása az, ami függő viselkedésre ösztönöz.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás