A kutyák agya kifejezetten érzékeny a női beszédre

2023.08.22. · tudomány

A kutyák agya erősebben reagál a kutyáknak és babáknak szóló beszédre, mint arra, amit felnőtteknek címeznek – állítja az a Communications Biology folyóiratban most megjelent tanulmány, amely egy friss magyar etológiai kutatás eredményeit ismerteti.

Az ELTE Etológiai Tanszék és a Természettudományi Kutatóközpont közös vizsgálata arra az eredményre jutott, hogy a kutyaagy ezen érzékenysége erőteljesebb akkor, ha nők beszélnek, továbbá befolyásolja a beszélő hangjának magassága és a hangmagasság változatossága is. A tanszék keddi sajtóközleménye szerint „ezek az eredmények arra utalnak, hogy valóban számít, hogyan beszélünk a kutyáinkhoz, és hogy az agyuk kifejezetten érzékeny a női hangra jellemző eltúlzott prozódiára”.

A magyar kutatók funkcionális mágneses rezonancia képalkotás (fMRI) segítségével vizsgálták a kutyák agyi aktivitását. Az állatok 12 nő és 12 férfi kutyáknak, babáknak és felnőtteknek szóló, valós helyzetekben rögzített beszédfelvételeit hallgatták.

Beszédértő alany fMRI-s vizsgálata
photo_camera Beszédértő alany fMRI-s vizsgálata Fotó: Kubinyi Enikő

Az eredmények azt mutatják, hogy a kutyáknál ez az érzékenység nem magyarázható sem a fajtársak jelzéseire való ősi érzékenységgel, sem a női hangnak való – gyerekekre jellemző – úgynevezett intrauterin kitettséggel.

A kutatók szerint fontos, hogy e beszédstílus sajátos hangmintázatai nem jellemzők a kutyák egymás közti kommunikációjára: az itt talált agyi érzékenység tehát az egyik első bizonyíték lehet egy olyan neurális preferenciára, amely a háziasítás során alakult ki a kutyákban. Az etológusok azt feltételezik, hogy a kutyák agyának fokozott érzékenysége a kifejezetten nők által mondott kutyáknak szóló beszédre talán annak köszönhető, hogy a nők gyakrabban beszélnek a kutyákhoz túlzó prozódiával, mint a férfiak.

Az alábbi videóban a tanulmány mozgóképesített összefoglalója látható:

link Forrás

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás