Őssejtterápia segíthet a sclerosis multiplexben szenvedő betegeken

2023.09.27. · tudomány

A Guardian már 2016-ban úgy írt az őssejttranszplantációról, mint egy kockázatos, ám ígéretes kezelési lehetőségről a sclerosis multiplexben szenvedő betegek számára. A súlyos és egyelőre gyógyíthatatlannak számító autoimmun betegség a neuronok mielinhüvelyeinek lebontódásával jár, ami lassítja vagy ellehetetleníti az ingerületátvitelt, így sérül a kapcsolat az izmokkal és romlik a mozgásképesség.

Az őssejtterápia azonban nem csak ígéret volt, 2023-ra valósággá vált. A News Medical számol be egy friss svéd kutatásról, amiben a saját csontvelőből nyert őssejtekkel végzett terápia hatékonyságát vizsgálták. A kutatást részben olyan személyek körében végezték, akiket már 2020 előtt is kezeltek aHSCT-vel, vagyis autológ vérképző őssejt-transzplantációval.

A Journal of Neurology Neurosurgery & Psychiatry folyóiratban megjelent tanulmányban megállapították, hogy a terápia hosszú távon visszaszorítja a betegséget, az őssejtterápiában részesült páciensek több mint 70 százalékánál 5 év múlva, 65 százalékuknál pedig 10 év múlva sem tapasztaltak állapotromlást és relapszusokat.

A kutatásba bevont 149 rokkant beteg több mint felénél ráadásul érdemi javulást is tapasztaltak. Vagyis az őssejtterápia nemcsak a relapszusokat (a fellángoló gyulladásokat) akadályozza meg, hanem képes akár visszafordítani azok eredményének egy részét is.

Az adatok összesítése alapján az látszik, hogy míg az átlagos betegeknek a kezelés előtt évente 1,7 relapszusa volt, addig a kezelést követően 3 évre jut egy ilyen időszak. Azt viszont a kutatók is elismerik, hogy a vizsgálatukat nem egészítették ki kontrollcsoporttal, így az eredmények egyelőre korlátozottan használhatók fel. A vizsgálat azonban megmutatta, hogy az őssejtterápiát a relapszáló-remittáló sclerosis multiplexes páciensek körében a standard ellátás részévé lehet tenni.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás