Ritka bronztükröt találtak egy görög kurtizán 2300 éves sírjában Jeruzsálemben

2023.09.28. · tudomány

Egy fiatal nő maradványait tartalmazó barlangra bukkantak régészek Jeruzsálemben – a nő valószínűleg kurtizán volt, a hellenisztikus korban élt, és egy nagyon jó állapotban fennmaradt ritka bronztükröt is találtak a sírjában, jelentette az Izraeli Régiségügyi Hatóság (IAA) a Times of Israel szerint. A Ramat Ráchel nevű kibuc közelében, egy sziklás lejtőn lévő barlangban talált sírhely az időszámításunk előtti 4. vagy 3. századból származik.

Ez egyben az első olyan ismert sírhely, ahová egy, az ókori Görögországban hetaira néven ismert kurtizánt temettek – ezek a nők nemcsak szexuális szolgáltatásokat nyújtottak, de művészetekben is jártasak voltak és a kor más nőihez képest tanultabbak voltak, így múzsaként és beszélgetőpartnerként is szolgáltak a görög férfiaknak. Szerepük hasonló volt, mint a gésáknak a japán kultúrában.

A sírhelyen talált különleges tükörből idáig még csak nagyjából 60-at találtak régészek, és az ásatás vezetője szerint „olyan kiváló állapotban maradt fenn, mintha csak tegnap készült volna”. Az ilyen típusú bronztükrök drága luxuscikknek számítottak, és kétféleképpen kerülhettek a görög nők birtokába: esküvő előtti hozomány részeként, vagy a férfiak által a hetairáknak adott ajándékként.

photo_camera Fotó: IAA
photo_camera Fotó: IAA

A nő elszenesedett csontjai a Tel-Avivi Egyetem régészprofesszora szerint a hellenisztikus korban történt hamvasztások legkorábbi bizonyítékai is lehetnek.

A kutatók által felvázolt legvalószínűbb forgatókönyv szerint az itt eltemetett nő egy magas rangú tisztviselőt kísérhetett Jeruzsálembe valamikor Nagy Sándor hadjáratai vagy az azokat követő örökösödési háborúk során. A nő utazás közben halhatott meg, ezért temették el az út szélén. Mint a régészek elmondták, a hellenizmus idején a férjes asszonyok ritkán hagyták el otthonukat, és nemigen kísérték el férjüket katonai célú utakra.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás