Megjelent a visszaváltásról szóló rendelet

2023.10.05. · gazdaság

A Magyar Közlöny szerda este megjelent számában olvasható az új, a visszaváltási díj megállapításának és alkalmazásának, valamint a visszaváltási díjas termék forgalmazásának részletes szabályairól szóló új rendelet. Ennek értelmében a kötelezően visszaváltási díjas, nem újrahasználható termékek után 50 forint visszaváltási díj fizetendő, az ilyeneket ennyivel drágábban kell árulni, kivéve, „ha a fogyasztónak történő értékesítés esetén az italtermékkel együtt annak csomagolása nem kerül átadásra a fogyasztó részére”.

A kötelezően visszaváltási díjas újrahasználható termékek visszaváltási díját a gyártó határozza meg. A rendelet a legtöbb üvegből, fémből vagy műanyagból készült, 1 deci és 3 liter közötti italcsomagolást érinti, kivéve azokat, amelyekbe tejet vagy tejalapú italt csomagoltak.

A csomagolásokon a gyártók kötelesek a rendelet által meghatározott ábrával felhívni a figyelmet arra, hogy visszaváltható. A „vigyél vissza!” feliratú ábra megengedett legkisebb mérete 13 mm x 10.979 mm, a színének pedig a lehető legnagyobb kontrasztban kell állnia a csomagolás háttérszínével.

melléklet a 450/2023. (X. 4.) Korm. rendelethez
photo_camera melléklet a 450/2023. (X. 4.) Korm. rendelethez Fotó: Magyar Közlöny • 2023. évi 141. szám

Az újrahasználható, kötelezően visszaváltási díjas termékek esetében az ábra megengedett legkisebb mérete 13 mm x 5,646 mm, ebben a gyártó által megszabott visszaváltási díjnak is szerepelnie kell.

A szabályozás nem vonatkozik a csekély mennyiségű kibocsátókra, vagyis azokra a termékekre, amelyek darabszáma a tárgyévben nem haladja meg az ötezret. A visszaváltást a 400 négyzetméternél nagyobb eladótérrel rendelkező, javarészt élelmiszert forgalmazó üzletekben gépi úton, automatákkal, ezek meghibásodása esetén pedig kézi erővel kell biztosítani. Az 1000 főnél nagyobb településeken kötelező visszaváltási helyeket kell biztosítani. A kötelező visszaváltás alól mentesülnek azok az üvegek is, amelyek méretükből vagy formájukból adódóan nem alkalmasak a gépi visszaváltásra, arról, hogy mi számít ilyennek, a koncessziós társaság a termékregisztráció során dönt.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás