Mesterséges intelligencián alapuló hajbeültető robot állt szolgálatba Dubajban

2023.10.06. · TECH

Szolgálatba állt a legmodernebb, mesterséges intelligencián alapuló szoftvert alkalmazó hajbeültető robot Dubajban – adta hírül szerdán a közel-keleti National News online lap. Az 500 ezer dollár, vagyis több mint 183 millió forint értékű precíziós robot a jövőben csökkentheti a beavatkozás költségeit és javíthatja a sikerrátáját.

Haled Al-Nuajmí, a Közel-Keleti Nemzetközi Bőrgyógyászati és Esztétikai Orvosi Társaság elnöke szerint a robot mind a férfi, mind a női hajproblémákra – kopaszságra vagy elvékonyodott hajkoronára – megoldást ígér. A technológia alkalmazása növeli a hajpótlások sikerrátáját, csökkenti a költségeket és a felére, mintegy 4-5 órára csökkenti a kórházban eltöltött napok számát.

link Forrás

A hajbeültetés előtt a páciens fejéről háromdimenziós modell készül, hogy megmutassák a kliensnek, milyen lesz a haja a beavatkozás után. Így elkerülhetik az egészséges hajszálak sérülését, a kliensek pedig személyre szabhatják hajkoronájukat. A robot először a fej hátsó részéről hajhagymákat távolít el, amelyekből a laborban újabbakat tenyésztenek ki, és ezeket a fejen máshol elhelyezkedő kopasz foltokra illesztik.

A hajbeültető robot kamerája megvizsgálja a hajszálakat
photo_camera A hajbeültető robot kamerája megvizsgálja a hajszálakat Forrás: Youtube / Boston Robotic Hair Restoration

„Először azt kérjük a robottól, hogy kezdje el átvizsgálni a fejet. Ekkor minden szögből megvizsgálja a hajszálakat, és elkezdi eltávolítani azokat. Egy óra alatt mintegy ezer hajhagyma eltávolítására képes, ami rendkívül gyors, és csökkenti az emberi fáradtság hatását és a hiba lehetőségét. A robot ezután leszkenneli a fej elülső részét, majd megvizsgálja, milyen szögben és milyen mélyre kellene elhelyezni a hajat, hogy a legjobban nőjön” - magyarázta el a robot működési módját Szandzsaj Parasár, az Emirátusok Plasztikai Sebészeti Tudományos Társaságának elnöke, aki a hajbeültető robotot al-Vaszlban használja. Hozzátette, a robot semmiféle traumát, kényelmetlenséget nem okoz a páciensnek, még izzadni sem kezdenek el. Ráadásul Parasár szerint míg két évvel korábban egy hajbeültetés mintegy 10 ezer dollárba került, a beavatkozás az új technológiával mintegy 4 ezer dollárra csökkenthető. A sebész szerint ezek a költségek a jövőben a technológia terjedésével tovább csökkennek majd.

A dubaji egészségipari ágazat az új ARTAS iX robottechnológiától azt reméli, hogy sikeresen veheti majd fel a versenyt a virágzó török egészségturisztikai piaccal, amely az első számú célpontja azoknak, akik hajbeültetésre és egyéb szépészeti beavatkozásokra vállalkoznak. A török egészségügyi minisztérium információi szerint Törökországba idén több mint kétmillióan érkeznek egészségügyi céllal.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás