Felszínre hozták a Titan roncsait

2023.10.11. · tudomány

A Titanichoz merülő, magánkézben lévő tengeralattjáró 2023. június 18-án szenvedett balesetet öt emberrel a fedélzetén, feltehetőleg 3500 méteres mélységben. Az első hírek csak arról szóltak, hogy a Titannal elveszítették a kapcsolatot, ezért a merülés helyszínére érkező kanadai, amerikai, francia és brit mentőcsapatok öt napon keresztül keresték a búvárhajót, mire megtalálták a roncsokat, a 3700 méteres mélységben lévő maradványok kiemelésével azonban csak most végeztek.

photo_camera A parti őrség munkatársai a Titan záróelemével Fotó: Chief Warrant Officer Melissa Le/U.S. Coast Guard Headquarters

Az amerikai parti őrség közleménye szerint utoljára a jármű titánból készült zárózsilipjét emelték ki. A roncsok között megtalálták az öt utas maradványait is, ezeket amerikai orvosszakértők vizsgálják. A magánkézben lévő OceanGate a baleset után felfüggesztette a tevékenységét. A roncsokat a Titanictól mintegy 500 méterre találták meg, a maradványok vizsgálata után kiderülhet, hogy pontosan mi okozta a tragédiát.

Nem bírta a nyomást

Az eddigi feltevések szerint a jármű nem bírta ki a rá nehezedő óriási nyomást. Dave Corley egykori haditengerész szerint 3500 méteres mélységben a hajótest 671 m/s sebességgel roppan össze, ami olyan gyors, hogy az utasok valószínűleg fel sem fogták, hogy mi történik.

A parti őrség a baleset után tíz nappal már megtalálta a jármű első darabjait, a mostani küldetéssel pedig lezárult a mentés, a most kiemelt részeket igazságügyi szakértők vizsgálják majd.

A tragédia előtt több szakmai szervezet, sőt, az OceanGate egy volt munkatársa is a misszió veszélyeire figyelmeztetett, de a cég vezérigazgatója, Stockton Rush feltaláló bürokratikus hülyeségnek tekintette a papírmunkát és a küldetést megelőző teszteket. A feltaláló a merülőhajó kapitányaként szintén életét veszítette a balesetben, rajta kívül Shahzada Dawood pakisztáni üzletember, a fia, Suleman Dawood, a brit Hamish Harding és a francia búvár és Titanic-szakértő, Paul-Henri Nargeolet utazott a Titan fedélzetén.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás