Elsüllyedt a Titan, újra nézhető lesz a Titanic a Netflixen

2023.06.27. · TECH

Népharagot zúdított magára a Netflix, miután július elsejétől ismét elérhetővé válik náluk a Titanic. A kommentelők azzal vádolták meg a céget, hogy monetizálják a Titan öt ember halálával járó tragédiáját, és új mélypontnak, valamint aljas húzásnak nevezték, hogy a streamingszolgáltatónál ismét nézhető lesz James Cameron sikerfilmje.

Bár az időzítés nem éppen szerencsés, a Variety szerint a Netflix már hónapokkal ezelőtt megállapodott a közvetítés jogairól – jóval azelőtt, hogy a Titan egyáltalán elindult volna a Titanic roncsaihoz. Cameron tapasztalt mélytengeri felfedezőként több interjút is adott a tengeralattjáró eltűnése óta, és elmondta, hogy több társával együtt többször is figyelmeztette az OceanGate-et, hogy a Titan a megfelelő tanúsítványok nélkül nem alkalmas rá, hogy utasokat szállítson.

James Cameron szerint a mostani tragédia meglepő párhuzamokat mutat a Titanic elsüllyedésével: az utasszállító kapitányát is figyelmeztették a jéghegyekre, mégis teljes gőzzel haladt, ehhez hasonlóan Stockton Rush, az OceanGate igazgatója, a tengeralattjáró kapitánya sem hallgatott a figyelmeztetésekre.

A Titan tragédiája

A Titan június 18-án tűnt el. Miután elvesztették a jelét, riasztották a mentőegységeket, amelyek öt napon keresztül kutattak a tengeralattjáró után, ekkor bukkantak rá a roncsaira. A vizsgálatok még tartanak, de a szakértők valószínűnek tartják, hogy a hajótest 3800 méteres mélységben összeroppant. A fedélzeten tartózkodó négy utas és a tengeralattjáró pilótája is életét vesztette a balesetben. A tengeralattjárón Hamish Harding angol üzletember, Paul-Henri Nargeolet francia felfedező, búvár és Shahzada Dawood pakisztáni üzletember, valamint a fia, Suleman tartózkodott.

Dave Corley egykori haditengerész, aki egy amerikai tengeralattjárón szolgált, az implózió, a hajótest összeroppanása egy milliszekundum alatt ment végbe, az áldozatok valószínűleg azt sem tudták, hogy egyáltalán valami baj van. Cameron ezzel szemben úgy gondolja, hogy a tengeralattjárón volt annyi szenzor, hogy valamelyik beriasszon, ő úgy gondolja, hogy a jármű már emelkedhetett, amikor megtörtént a tragédia.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás