Mesterséges intelligencia segítségével olvasták ki egy herculaneumi tekercs szövegének részletét

2023.10.13. · tudomány

A Vezúv kitörése i. sz. 79-ben több települést és Herculaneumban egy több száz papirusztekercsből álló könyvtárat is maga alá temetett. A tekercsek egy részét már feltárták, a könyvtár alsó része azonban továbbra is érintetlen, olvasható a Nature-ben.

Ugyan rengeteg korabeli tekercs maradt fenn a hamu alatt, ezek olvasása lehetetlennek bizonyult. A kitekerés során a papirusz végzetesen sérült, ezért a kutatók más módszereket keresnek az olvasáshoz. Reményeik szerint ugyanis a könyvtár olyan korabeli iratokat rejt, amelyek eredetije eddig nem állhatott rendelkezésükre.

Más, egyiptomi papirusztekercseknél működőképes megoldásnak bizonyult a CT-vel történő vizsgálat, így olyan képeket nyertek ki a lapokról, amik alapján a feliratokat el tudták olvasni. Ehhez viszont arra volt szükség, hogy az i. sz. 3-4 században keletkezett papiruszokon már fémtartalmú tintát használtak, ami a röntgensugárzás hatására láthatóvá vált a felvételeken. A herculaneumi tekercsekre viszont még szénalapú tintával írtak, amit ezzel a módszerrel képtelenség feldolgozni.

A tekercsek CT-szkennelését viszont megkezdték, bízva abban, hogy lesz olyan megoldás, ami segít majd elolvasni a tekercseken található szövegeket. Egy mesterséges intelligenciával támogatott módszer pedig már hozzájárult ahhoz, hogy az első görög betűkkel írt szavakat elolvashassák. A 21 éves Luke Farritor, aki a Nebraska-Lincoln Egyetem munkatársa, egy gépi tanuló algoritmust fejlesztett ki, amely a feltekert papirusz több során görög betűket fedezett fel, köztük a πορϕυρας (porphyras) szót, ami magyarul bíbort jelent.

A Vesuvius Challenge első kiolvasott szavai, középen a bíbor jelentésű görög szóval.
photo_camera A Vesuvius Challenge első kiolvasott szavai, középen a bíbor jelentésű görög szóval. Fotó: UK Photo

Farritor a felületi textúra minimális eltéréseit, finom különbségeit használta fel a neurális hálózat betanításához és az olvasáshoz. Átütő eredményeit a Vesuvius Challenge nevű versenyben is elismerték. Az első betűk 40 ezer dolláros díját nyerte meg az eddigi eredményeivel, amik segíthetnek a további sértetlen tekercsek olvasásában is a jövőben.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás