Alig több mint 1 tizedmásodperc alatt ismeri fel az ember az ennivalót

2023.10.17. · majom

108 milliszekundumra van szüksége az embereknek ahhoz, hogy felismerjék, hogy ami eléjük került az ehető-e, derül ki egy friss kutatásból, amiről a New Scientist számolt be.

Összetett kísérletsorozattal vizsgálták meg a Sydney Egyetem kutatói, hogy van-e valamilyen mérhető mintázat az ételérzékelésben. Ehhez kiválasztottak 20 önkéntest, akiknek először ételekről, továbbá más, nem ehető tárgyakról készült képeket mutattak. Elektroenkefalogram segítségével mérték ez agyi aktivitásukat a képek megtekintése közben, és a felfogott jeleket utána mesterséges intelligenciával, gépi tanulással dolgozták fel.

Minden egyes résztvevő agyi reakcióiról egyedi modellt készítettek az algoritmusok segítségével, bár azt a kutatók is elismerték, hogy valószínűleg mindannyiuk reakciói és reakcióideje hasonló lenne. Ezt követően már a modelleket is bevetve újabb kísérletsor következett.

Egy majdnem 350 képből álló fotógyűjteményt használtak és több mint 150 képes csoportokat képeztek. Ezeket alig 24 másodperc alatt lepörgették a résztvevőknek, akiket arra kértek, hogy a fotók közepére fókuszáljanak. Közben a tanulmány szerzői vizsgálták, hogy az ételeket ábrázoló fotók valóban előcsalják-e az elvárt reakciót és ez tényleg eltér-e az egyéb tárgyakat bemutató képekre adott agyi választól.

A vizsgálat rámutatott, hogy az agy kb. 108-116 ezredmásodpercnyi idő alatt feldolgozza a látottakat és felismeri, hogy a képen ennivaló van vagy sem. A kutatók szerint ebből a reakcióidőből 40-60 ezredmásodpercet tesz ki, amig a képi információ a retinából eljut a feldolgozás központjába.

A kutatócsoport szerint, ha pontosabb képet kapnak arról, miképp és milyen gyorsan dolgozza fel az agy a képi információt az elé kerülő élelmiszerekről – legyen szó nyers vagy feldolgozott, egészséges vagy egészségtelennek tartott ennivalókról –, az segíthet abban is, hogy jobb választásokat hozzanak az emberek az egészségük megtartása érdekében. Az üzletekben, reklámokban vagy az éttermekben is hangsúlyos az ételek vizuális megjelenése, ám arról, hogy ez mennyire fontos és hogyan dolgozza fel az agy a képi információkat, eddig meglehetősen keveset tudtunk.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás