A Hold legalább 40 millió évvel idősebb, mint gondoltuk

2023.10.24. · tudomány

Az 1972-ben, az Apollo-17 küldetés során szerzett holdi minták újabb vizsgálata szerint a hold legalább 4,46 milliárd éves, állapítja meg egy frissen publikált tanulmány, ami a 2021-es kormeghatározási vizsgálatok eredményeit veszi alapul. A Live Science számolt be róla, hogy az ólomatomok csoportosulásait vizsgálva sikerült egyértelműsíteni a korábbi eredményeket.

A mintákat egy 2009-es vizsgálatban 4,42 milliárd évesre becsülték, 2021-ben pedig 4,46 milliárd évet saccoltak a cirkonkristályok vizsgálata alapján. A kutatók azonban már a publikációban elismerték, hogy meglehetősen nagy bizonytalansággal dolgoztak, így a tudományos közvélemény továbbra is 4,42 milliárd évesnek tekintette a Holdat.

De nem ez volt az egyetlen, a Hold kormeghatározására irányuló közelmúltbeli kutatás. 2017-ben ugyancsak holdminták elemzésével igyekeztek meghatározni az égitest életkorát. A formálódó Föld és a Theia bolygó ütközéséből keletkező Hold viszont még a most becsültnél idősebb is lehet, az ütközés pontos időpontja ugyanis ismeretlen.

A két bolygó találkozásakor felszabaduló energia magma óceánt hozhatott létre a Hold felszínén, ennek lehűlése pedig több millió évig tarthatott. Ez nem zárja ki, hogy a kb. 4,54 milliárd éves Föld után csaknem 80 millió évvel alakult ki a Hold.

A cirkon kristályok újabb, megbízhatóbb kormeghatározása egyelőre lehetővé tette, hogy az 1972-es minták alapján rögzítsék: a Hold legalább 4,46 milliárd éves. Az azonban a kutatók szerint is kérdés, hogy lehet-e még ennél is idősebb a Föld körül keringő égitest.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás