Egy friss kutatás szerint a kutyások jobban ragaszkodnak a kedvenceikhez, mint a macskások

2023.10.24. · majom

Egy három országra (az Egyesült Királyságra, Dániára és Ausztriára) kiterjedő kutatás eredményei szerint a kutyatartók valamivel több pénzt áldoznak házikedvenceik egészségügyi ellátására és biztosítására, mint a macskatartók. A CBS News számolt be a tanulmány megállapításairól, amit a Koppenhágai Egyetem kutatói végeztek egy sor korábban publikált eredmény értékelésével együtt.

Peter Sandøe és munkatársai közel 18 ezer állattartóval töltetett ki kérdőíveket a három országban, ügyelve arra, hogy nagyjából azonos számban legyenek a kutya- és a macskatartók. Először a Lexington Attachment to Pets Scale-t (LAPS, Lexington-féle háziállathoz való ragaszkodás skála) kellett kitölteniük a résztvevőknek, amiben többek között olyan állítások érvényességét kell megjelölni, mint hogy „Azt hiszem, a háziállatom a legjobb barátom".

Kikérdezték az állattartókat arról is, hogy kötöttek-e kedvenceikre kisállat-biztosítást és megkérdezték tőlük, hogy mennyit lennének hajlandók elkölteni az állatok életmentő kezeléseire.

A három bevont ország fejlettségi, gazdasági és jövedelmi helyzete hasonlónak mondható, az állatpreferenciában viszont mutatkoznak eltérések, és ez a kérdőívek eredményein is megmutatkozott. A brit állattartók viszonylag kiegyenlítettek a kutya- és macskatartás tekintetében, Dániában viszont inkább a kutyatartás dominál, ami Ausztriában még jellemzőbb.

Minden vizsgált országról elmondható, hogy a kutyatartók magasabb pontszámot értek el a LAPS-en és a kutyáknak nagyobb arányban volt egészségbiztosítása is, mint a macskáknak. Korábbi kutatások eredményei alapján ezt okozhatná a kutyák viselkedése, csakhogy ez az úgynevezett viselkedéses hipotézis is cáfolható, helyette az állattartás kulturális vonatkozásai játszhatnak szerepet a különbségek kialakulásában.

Az sem mindegy, hogy földrajzilag hol vizsgáljuk az állattartáshoz való hozzáállást: az amerikai kontinensen például a macskákat egyértelműen benti tartással vállalják a gazdáik, viszonylag kevés cica mászkálhat kedvére odakinn. Ez az arány épp a fordítottja Dániában, ott minden 4. vagy 5. állat bóklászhat az utcán.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás