Erdőkben és folyókban gazdag ősi táj nyomaira bukkantak az Antarktisz jege alatt

2023.10.25. · tudomány

Mielőtt kietlen jégvilággá alakult volna, az Antarktisz egykor élettel teli erdőknek és folyóknak adott otthont. Kutatók kedden tették közzé műholdakkal és jégradarokkal végzett megfigyeléseik eredményét, miszerint a déli kontinens jégtakarója alatt egy hatalmas, hegyekkel és völgyekkel teli ősi tájat fedeztek fel, amit minden bizonnyal folyók alakíthattak ki.

A Wilkes Land nevű kelet-antarktiszi régióban, az Indiai-óceán határán található terület mérete körülbelül akkora, mint Belgiumé vagy a teljes magyar dunántúli régióé, és a kutatók szerint valamikor 14-34 millió évvel ezelőttig adhatott teret az élővilágnak.

„Nehéz megmondani, hogyan nézhetett ki ez az elveszett világ a jég megjelenése előtt, de az biztos, hogy akkoriban melegebb volt. Attól függően, hogy milyen messzire megyünk vissza az időben, az éghajlat a mai Patagónia klímájától kezdve egészen a trópusi éghajlathoz közelítő klímáig terjedhetett” – mondta a Guardiannek Stewart Jamieson, a Durhami Egyetem gleccserkutatója, aki szerint a területtől nem messze ősi pálmafák pollenjeit fedezték fel, és egy ilyen vidéket valószínűleg vadon élő állatok népesíthettek be.

Mint a kutatók elmondták, az ősi vidék felett 2,2–3 kilométer vastag jégréteg húzódik, de hogy mi rejlik alatta, arról még a Mars felszínénél is kevesebb információnk van. A rejtély megfejtéséhez át kellene fúrni a jeget, hogy magmintát vegyenek a mélyen fekvő üledékekből. Ebből már bizonyítékokat tudnának szerezni az ősi növény- és állatvilágról, ahogy ez a Grönlandról származó, 2 millió évre visszamenőleg vett minták megmutatták.

A Nature Communications folyóiratban megjelent tanulmány eredményeit a jégfelszín műholdas megfigyelései és a helyszín felett áthaladó repülőgép jégradarjából származó adatok tették lehetővé. „A tájat a folyók, a lemeztektonika és az eljegesedés által befolyásolt folyamatok módosították egy nagyon hosszú földtörténeti időszak alatt” – mondta Neil Ross, a Newcastle-i Egyetem sarkkutatója.

Az Antarktisz egykor a Gondwana nevű szuperkontinens része volt, mielőtt az kettévált, és a déli földrész elszigetelődött a világ többi részétől. Az Antarktisz tájképe és növényvilága 34 millió évvel ezelőtt valószínűleg a mai Új-Zéland, Tasmánia vagy a dél-amerikai Patagónia hideg mérsékelt övi esőerdeihez hasonlított.

A kutatók szerint a melegebb klímájú ősi Antarktiszon a most azonosított vidéken folyók haladtak át egy kontinentális partvonal felé, amely a többi szárazföldi tömeg elszakadásával jött létre. Az éghajlat lehűlésével kisebb gleccserek alakultak ki a folyók mentén, a völgyek pedig a gleccsererózió során mélyültek. A további drasztikus lehűlés jégtakaróvá alakította a tájat, a jég és a táj közti viszonyok megváltozása pedig ellehetetlenítette a további eróziót, így a táj meg tudott maradni a jégtakaró mélyén, sok-sok millió éven át.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás