A Nobel-díjas Krausz Ferenc is bejelentkezik a Magyar Tudomány Ünnepén

2023.10.27. · tudomány

Az idén 20 éves Magyar Tudomány Ünnepén több száz rendezvényt szervez a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) a határokon kívül, vidéken és a fővárosban is, ahol most a székház felújítása miatt a Humán Tudományok Kutatóházába várják az érdeklődőket.

A 2023-as fizikai Nobel-díjat az atomok és molekulák világában zajló folyamatok „gyorsfényképezéséért” ítélték oda Krausz Ferencnek és két francia kutatónak. Dombi Péter lézerfizikus, Krausz Ferenc tanítványa bemutatja, hogyan lehet lézerekkel lesifotókat készíteni az elektronok ultragyors mozgásáról, és hogy ezeket a fontos alapkutatási eredményeket miként lehet társadalmi célok szolgálatába állítani, például a rákbetegségek korai diagnosztikájának érdekében. Az előadásba konferenciahíváson keresztül Krausz Ferenc is bekapcsolódik.

A hagyományosan gazdag programkínálatban Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából Milbacher Róbert mutatja meg, mit jelentenek egy közösség kultúrája szempontjából a Petőfi életét övező legendák, milyen valóságból táplálkoznak kulturális hiedelmeink. Az íróval és a közönséggel Nyáry Krisztián beszélget az előadás után.

Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulójára egy egész napos, interdiszciplináris konferencia mellett a 19. századi Budapest éjszakai, „kócos, lompos” arcát is megismerheti a nagyérdemű Császtvay Tünde segítségével. Kiderül például, hogy Budapest nagyvárossá fejlődésének szokatlanul gyors tempója miatt a tömeges prostitúció és messzire ható következményei az egyik legnagyobb össztársadalmi problémává nőtték ki magukat néhány évtizeden belül.

Szűcs Péter a felszín alatti vizek hasznosíthatóságának kihívásairól beszél, Szendőfi Balázs pedig arról, hogy a duzzasztóművekkel (vissza)lassított folyók nemcsak hogy nem jelentenek megoldást a klímaváltozás miatti szárazodás problémájára, de hatalmas károkat okoznak a természetes ökoszisztémákban.

A Magyar Tudomány Ünnepén szokás szerint minden program, így a laikus közönségnek szóló ismeretterjesztő előadások is díjmentesen látogathatók, de a helyek korlátozott száma miatt mindenképpen előzetes regisztráció szükséges.

Részletes program és regisztráció a tudomanyunnep.hu oldalon.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás