Rágcsálók fiatalkori leukémiájával hozza összefüggésbe a glifozát-alapú gyomirtókat egy új tanulmány

2023.10.27. · tudomány

Szerdán mutatták be Bolognában annak a Ramazzini Intézet koordinálta kutatásnak az eredményeit, amely a világ egyik legelterjedtebb gyomirtó hatóanyagának emberi egészségre gyakorolt hatásait vizsgálta.

Az amerikai, angliai, brazíliai, dániai és olaszországi kutatócsoportok első karcinogenitási adatai alátámasztják azoknak a korábbi vizsgálatoknak az eredményeit, amelyek kimutatták a glifozát nyirokrendszerben kifejtett rákkeltő hatását. A nemzetközi kutatás szerint „a glifozát tartalmú gyomirtó szerek alacsony szintje leukémiás eseteket okozott fiatal patkányoknál a korai kitettséget követően”.

A világszerte szántóföldi és kertészeti kultúrákban használt, különböző márkaneveken és összetételben forgalmazott glifozát (angolul: glyphosate) nevű, C3H8NO5P kémiai képletű N-(foszfonometil)glicin gyenge szerves savat már 2015-ben a „valószínűleg rákkeltő az emberek esetében” címke alá sorolta az ENSZ rákkutatási ügynöksége, az IARC.

Az Európai Bizottság tavaly év végén meghosszabbította a glifozátot tartalmazó gyomirtó szerek 2022 decemberében lejáró forgalmazási engedélyét, ám ahogy azt a Qubiten megírtuk, bár az októberi tagállami szavazáson 9 ország kivételével Magyarország küldöttsége is támogatta a glifozát újraengedélyezését, de minősített többség híján csak a november közepén esedékes voksolás dönt a hatóanyag európai sorsáról.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás