A mesterséges intelligencia akár 10 évre előre jelezheti a szívroham kockázatát

2023.11.14. · tudomány

Egy, a British Heart Foundation (BHF) által finanszírozott tanulmány szerint évente több ezer halálesetet lehetne megelőzni azzal, ha az artériák későbbi elzáródására utaló korai jeleket a mesterséges intelligencia segítségével pontosabban tudnák szűrni. A szerzők hétfőn az American Heart Association (AHA) philadelphiai rendezvényén mutatták be az eredményeiket, írja a Guardian.

Az Egyesült Királyságban évente mintegy 350 ezer CT-vizsgálatot végeznek el olyan személyeken, akik mellkasi fájdalommal érkeznek a kórházakba. Közülük sokan, a következő 10 éven belül szívroham áldozatai lesznek. Ezeknek az eseteknek a szűrésére az Oxfordi Egyetem kutatói olyan mesterséges intelligencia algoritmusokat használó eszközt fejlesztenek, ami segít felismerni a korai jeleket.

A legapróbb érelzáródásokat kereső algoritmust 40 ezer rutinvizsgálat eredményein futtatták, közel 3 éves utánkövetéssel. További 3400 pácienst pedig 8 évig figyeltek meg, hogy megállapítsák az esetek kockázati pontszámát. Ezt a mutatót 744 esetben mutatták be a kezeléseket végző orvosoknak, akik ennek megfelelően az esetek 45 százalékában módosították is a páciensek kezelési tervét.

A vizsgálat során a kutatók megállapították azt is, hogy míg a súlyos érszűkület nagyobb eséllyel járt együtt a későbbi szívrohammal, a mintában kétszer annyi olyan beteg is volt, akiknél bár nem volt látható jelentős érszűkület, mégis bekövetkezett egy későbbi szívroham.

Ez rávilágít arra, hogy az apróbb elváltozások is súlyos következményekkel járhatnak, ami miatt a kutatók úgy vélik, a mesterséges intelligenciának egyre nagyobb szerep juthat az orvosi diagnosztikában.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás