48 új pókfajt találtak Ausztráliában

2023.11.15. · tudomány

Egy friss kutatásban átvizsgálták az ausztrál száraz vidékek pókkészletét, a felülvizsgálat pedig eredményesnek bizonyult: a kutatók öt új póknemzetséget és 48 új fajt azonosítottak.

Az új fajok a dajkapókok családjába tartoznak, és a kutatás vezetője, Robert Raven szerint többségükben éjszakai életmódot folytatnak. A legnagyobb frissen azonosított pók mindössze 1 centiméteres.

photo_camera Az egyik új pókfaj - a múzeum közleményében nem szerepel, hogy éppenséggel melyik Fotó: Queensland Museum

Nem minden új faj számít teljesen újnak: volt köztük olyan, ami már évek óta szerepelt a Queenslandi Múzeum gyűjteményében, de a taxonómusok még nem tudták pontosan hova sorolni őket.

Miturgopelma rangersaceyae

A helyzetet tovább nehezíti a Miturgidae család kalandos története: az idők során több fajt átsoroltak innen más családba, az egyes fajokat pedig gyakran átkategorizálták a nemzetségek között.

A fajokat neves tudósokról és a Queenslandi Múzeum munkatársairól nevezték el, de a Totally Wild című ismeretterjesztő gyerekműsor műsorvezetőjéről, Stacey Thomsonról is elneveztek egyet (Miturgopelma rangerstaceyae).

Egy másik Barbara Baehr német botanikusról kapta a nevét (Miturgopelma baehrae), ő 2000 óta, tíz ausztrál expedíció során több mint 650 új pókfajt írt le. A frissen azonosított új fajok teljes listája az egyetem közleményében olvasható, az eredményeket publikáló tanulmány a Zootaxa szakfolyóiratban jelent meg.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás