Rekordmennyiségű tűzvész pusztít a Pantanalban

2023.11.15. · tudomány

Még sosem figyeltek meg annyi tűzfészket novemberben a Pantanal brazíliai részén, mint most: a brazil űrkutatási hivatal, az Inpe a hónapban 2387 tűzfészket azonosított, ez több mint a duplája az októberi adatoknak.

A régióban egy átlagos novemberre 442 tűzfészek jut, a korábbi rekord 2328 volt, ez dőlt meg most. Az Inpe 1998 óta végez műholdas megfigyelést a térségben.

photo_camera A tűz nyomai Porto Jofréban Fotó: ROGERIO FLORENTINO/AFP

A tűzesetek megszaporodását a klímaváltozás, az El Niño és a szokatlanul száraz időjárás együttes hatása okozza. Vinicius Silgueiro, az Instituto Centro de Vida (ICV) nonprofit szervezet kutatója szerint a Pantanalban szeptemberben rendszerint már beköszönt az esős időszak, de ez most elmaradt, az alacsony páratartalom és a szárazság pedig kedvez a tüzek kialakulásának. A helyzetet tovább nehezíti, hogy az esőzések után (ha vannak) még sokáig izzik a parázs, egy újabb száraz időszak beköszöntével pedig hamar újra felcsapnak a lángok.

Hétköznapi extremitás

A tüzek az Encontro das Aguas nemzeti parkot is súlyosan veszélyeztetik: az ICV adatai szerint a főleg a jaguárjairól ismert park 32 százaléka leégett. A park munkatársai szerint valószínűleg sok jaguár is odaveszett a tüzekben, de a természeti katasztrófák leginkább a növényzetet és a hüllőket sújtották, akik nem tudtak elmenekülni a tűz elől.

Az extrém hőség miatt az ország 3000 városában vörös riasztást adtak ki, Rio de Janeiróban 52,5 fokot is mértek, Sao Paulóban a brazil meteorológiai intézet adatai szerint kedd délután 37,3 fok volt.

A Pantanalban a hivatásos és önkéntes tűzoltók fokozott erőfeszítéseinek köszönhetően most már csak 300 tűzfészekről tudnak, de Silgueiro szerint a jövőben egyre gyakrabban kell a mostanihoz hasonló extrém időjárásra készülni, pláne a Pantanalban: a mocsárvidék 1985 óta a felszíni vizeinek 57 százalékát elvesztette, így nem csoda, ha a tűzesetek is megszaporodtak a térségben.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás