A genitális herpesz jelentősen növelheti a demencia kialakulásának kockázatát

2023.11.20. · tudomány

A 2-es típusú herpes simplex vírus (HSV-2) szeropozitivitása hozzájárulhat az agy felgyorsult öregedéséhez, ami az idősödő populációk kognitív károsodásával és neurodegeneratív betegségeivel szembeni fokozott sebezhetőséget eredményezhet – állítja a Journal of Neurological Science folyóiratban november közepén megjelent tanulmány.

Ismert, hogy bár a HSV-2 először, gyakran csupán enyhe panaszokat okozva, a nemi szerveket betegíti meg, de a vírus a genitáliákból azonnal a gerincvelő melletti idegdúcokba vándorol. A kórokozó bármikor aktivizálódhat és szexuális interakciók során szóródhat, annak ellenére, hogy tünetmentesen van jelen a gazdaszervezetben.

A New Scientist ismertetője szerint Jose Gutierrez, a New York-i Columbia Egyetem Columbia neurológus-professzora és kollégái félezer olyan amerikai állampolgár aktuális idegrendszeri állapotát mérték fel, akiknek egy nagymintás követő egészségkutatás okán hosszú évekre visszamenőleg ismert volt a kórtörténete. A Columbia kutatói arra voltak kíváncsiak, hogy van-e és ha igen akkor milyen összefüggés a 70 éves átlagéletkorú önkéntes csoport mentális egészsége, aktuális infektológiai állapota, illetve a kórtörténete között. Ennek megállapításához MRI-felvételeket készítettek az alanyok agyáról, kognitív tesztekkel pedig a hanyatlás jeleit vizsgálták.

Kiderült, hogy akiknél a vérteszt pozitív eredményt mutatott a HSV-2-re, azok agykérgi állományában csökkenést mutatott az MRI általában csökkent az agykéreg vastagsága, azé a legkülső területé, amely olyan funkciók irányításáért felelős, mint a memória, az észlelés és a nyelvhasználat. A közvetlen összefüggés azután is markáns maradt, miután a kutatók kizárták az iskolai végzettség és az életmódbeli torzításokat.

Humán herpeszvírus elektronmikroszkópos portréja
photo_camera Humán herpeszvírus elektronmikroszkópos portréja Fotó: CAVALLINI JAMES/BSIP via AFP

A kéreg elvékonyodása általában a kognitív hanyatlás kezdetét, az Alzheimer-kór kialakulásának fokozott kockázatát jelenti. A New Scientist szerint ugyan a friss eredmények alapján nem állítható biztosan, hogy a HSV-2 fertőzés közvetlenül váltana ki neurodegeneratív elváltozást, de a herpesz kórokozó összefüggésben lehet a fiziológiailag kimutatható kórképekkel.

A Qubiten korábban megírtuk, hogy a víruscsalád más tagjait, köztük az ajakherpeszt okozó HSV-1-t, illetve a bárányhimlőt és az övsömört kiváltó varicella-zoster vírust már korábban is összefüggésbe hozták az Alzheimer-kór kialakulásának fokozott kockázatával. A New Scientist szerint pedig laboratóriumi kísérletekben és HSV-1-gyel fertőzött „miniagyakban” a betegségre jellemző béta-amiloid plakkok alakultak ki.

A Columbia Egyetem kutatócsoportja szerint a herpeszvírusok elleni védőoltások hatékony eszközei lehetnek az Alzheimer-kór megelőzésének is. A legígéretesebbnek a BioNtech fejlesztés alatt álló mRNS-vakcinája tűnik, amelynek utolsó fázisú klinikai tesztjei 2022 végén kezdődtek meg. e

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás