Az állattenyésztés klímagyilkos metánjával váltaná ki az importgázt Észak-Írország

2023.11.20. · gazdaság

A Qubiten korábban részleteztük, hogy a globális számítások szerint az antropogén, vagyis az ember által okozott metánkibocsátás mintegy harmada közvetlenül nem is az ember, hanem az általa tenyésztett állatok számlájára írható. Emésztési sajátosságaik miatt a kérődzők számítanak a legnagyobb szennyezőknek, a juhok és a kecskék mellett elsősorban a szarvasmarhák, de a baromfi ágazat is jelentős kibocsátónak számít.

A biogén metán ugyanis a növényevő haszonállatok anyagcsereterméke, amely a légköri szén-dioxidot fotoszintézissel megkötő növények emésztése során jön létre, és a kérődzőket leszámítva elsősorban trágya formájában kerül a környezetbe. Az utóbbiból származó kibocsátást szüntethetik meg azok a marha-, sertés-, illetve baromfitrágyát, növénytermesztési és/vagy más szerves hulladékot hasznosító biogáz-üzemek, amelyeket pár évtizeddel ezelőtt az energetikai önellátás miatt fejlesztettek és telepítettek világszerte.

A 2030-ra a teljes földgázigényének túlnyomó részét biometánnal pótolni kívánó Észak-Írország földgázhálózata először szállított biometánt tartalmazó energiahordozót – írja a BBC.

Biogáz-telep Észak-Írországban
photo_camera Biogáz-telep Észak-Írországban Fotó: Wikipédia

A belfasti Queen's University kutatói szerint a közeli jövőben Észak-Írország gázszükségletének akár 80 százalékát is fedezheti a mezőgazdasági eredetű biometán, amellyel az energiatermelés jelenlegi kitettsége jelentősen mérséklődne, kiváltva a ma még kizárólag importból beszerzett fosszilis molekulákat.

Ehhez a tervek szerint a mostani, az önellátásnál alig nagyobb kapacitású mezőgazdasági gázfejlesztők helyett olyan regionális üzemek megépítésére lesz szükség, amelyek hálózatba szervezve képesek a elsősorban villamos energia termelésére használt fűtőanyag előállítására. Mindez a BBC-ek nyilatkozó szakértők szerint ugyanakkor nem jelentheti az állattenyésztés volumenének növelésést, mivel a biometán előállításához szükséges alapanyagmennyiség már enélkül is rendelkezésre áll.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás