Jövő tavasszal születhetnek meg a világ első klímabarát szarvasmarhái

2023.08.08. · tudomány

Ontarioban alacsonyabb metánkibocsátású tehenekkel termelhetnek tejet a jövőben egy farmon, ahol június óta 107 tehén és üsző mesterséges megtermékenyítését végeztette el a gazdájuk. A kanadai farmer az elsők között alkalmazta azt a speciális örökítőanyagot, amivel csökkentett metánkibocsátásra tenyészthetik az állatokat, írja a Reuters.

A jövő tavaszra várt borjak génkészletét úgy módosították, hogy az emésztés során kevesebb metán szabaduljon fel, ezzel csökkentsék az állattartás környezeti lábnyomát, az üvegházhatású gázok kibocsátásának mértékét.

A szarvasmarhák emésztése során nagy mennyiségű metán szabadul fel, ami a mezőgazdaság metánkibocsátásának jelentős részét teszi ki. Az agrárium felelős a világ metántermelésének mintegy negyedéért és a metán közel 30-szor erősebb üvegházhatással jellemezhető, mint a szén-dioxid.

A Semex géntechnológiai vállalat szerint ez a kibocsátás lenne mérsékelhető az alacsonyabb metánkibocsátású állatok szaporításával. Termékük, az a sperma, amit a kanadai farmon is bevetettek, ehhez a célkitűzéshez járul hozzá. Becsléseik szerint az alacsonyabb metánkibocsátású tejelő tehenek tenyésztésével évente mintegy 1,5 százalékkal lehetne csökkenteni a metántermelést, 2050-re pedig akár 20-30 százalékkal is visszaeshetne a kibocsátás.

A sperma forgalmazását tavasszal indították el a világ 80 országában, az első borjak pedig Kanadában, Nagy-Britanniában, az Egyesült Államokban és Szlovákiában születhetnek majd.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás