Megnyílt az Egyesült Királyság első műanyaghulladék-hasznosítója, ahol a laborhulladékot dolgozzák fel

2023.11.21. · TECH

A laborkísérletekben évente több millió műanyag eszközt használnak, amelyeket a kísérletek biztonsága és a minták szennyeződésének elkerülése érdekében mindössze egyetlen használat után eldobnak. Egy brit startup ugyan nem a gyakorlatot változtatná meg, de olyan rendszert fejleszt, amivel újrahasznosíthatóvá válnak az ilyen műanyag alkatrészek, írja a BBC.

Világszerte összesen 5,5 millió apró laboreszköz végzi a szemétben. Helen Liang, a LabCycle alapítója a PhD-kutatása alatt szembesült azzal, mennyi szeméttel jár egy-egy vizsgálat. Feltette tehát a kérdést, ha a műanyagot otthon újrahasznosítjuk, miért nem tesszük ezt a laborokban is.

link Forrás

Ennek legfőbb oka, hogy a laborokban a műanyag eszközök sokszor veszélyes anyagokkal érintkeznek, így szennyezett formában maguk is veszélyes hulladékká válnak. Ezért végső soron nincs más megoldás, a kommunális hulladékhoz hasonlóan égetés vár rájuk – legalábbis a legtöbb hulladékkezelő szerint.

Liang úgy látta, hogy a cégek túlságosan tartanak ezektől a veszélyes anyagoktól és ahelyett, hogy a megoldást keresnék, az egyszerűbb utat választják. Ebbe viszont nem akart beletörődni, és a Bath Egyetemen létrehozott egy apró laboratóriumot, ahol kidolgozott egy eljárást a hulladék biztonságos tisztítására és feldolgozására. Először a laboreszközök mosását végzik itt el, majd a megfelelő fertőtlenítést követően a műanyagot felaprítják. Az így kapott granulátumot ez után más újrahasznosított műanyag alapanyagokhoz hasonlóan lehet felhasználni új termékek gyártásához.

Az így előállított Petri-csészék és pippettahegyek talán egy kissé zavarosabbak, azonban funkciójukat tekintve tökéletesen megfelelnek az elvárásoknak. Mindezt úgy érik el, hogy akár 100 százalékban újrahasznosított alapanyagból dolgoznak.

A technológia egyelőre az egyetemi laborban létezik, a cég viszont azon dolgozik, hogy széles körben elterjedjen és mind több cég és kutatóhely döntsön úgy, hogy újrahasznosítja a felhasznált műanyag eszközöket.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás