A műanyag edények mikrózása mikroműanyagok millióival árasztja el az ételt

2023.08.02. · tudomány

Egyetlen négyzetcentiméternyi bébiételes műanyag edényből 2 milliárd nano- és 4 millió mikroműanyag-részecske szabadul fel, derült ki a Nebraskai Egyetem egy friss kutatásából. Az eredményeket rögzítő tanulmány vezető szerzője, Kazi Albab Hussain, a bébiételek csomagolására lett kíváncsi, valamint arra, hogy hogyan viselkednek ezek az anyagok, ha mikróhullámú sütőbe teszik őket. Mint kiderült, nem túl jól, és bár az még nem egészen világos, hogy milyen tüneteket okozhat a mikroműanyagok fogyasztása, az elég valószínűnek tűnik, hogy jót nem tesz.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egy 2022-es jelentésében ugyan hangsúlyozza, hogy egyelőre nem találtak egyértelmű bizonyítékot a mikroműanyag-fogyasztás egészségromboló hatására, a szervezet mégis azt javasolja, hogy az emberek „próbálják csökkenteni a kitettségüket”.

Bár a WHO tavaly még nem látott egyértelmű bizonyítékot a károsságuk mellett, egyre több jel utal arra, hogy a mikroműanyagok serkentik a bélrendszer gyulladásos folyamatait, fokozhatják az ételekkel bevitt zsír felszívódását, illetve sejtkárosodást is okozhatnak.

Zsír, só, szénhidrát, műanyag

Némi aggodalomra adhat okot az is, hogy amikor Hussain laboratóriumban kitenyésztett vesesejteken próbálta ki a kioldódott mikro- és nanoműanyagok hatását, a sejtek 75 százaléka 48 óra leforgása alatt elpusztult.

Ezek közül a nanoműanyagok tűnnek veszélyesebbnek: ahogy John Boland, a dublini Trinity College kémiaprofesszora korábban nyilatkozta, ezek már túl kicsik hozzá, hogy a vese megszűrje őket, és így „olyan helyekre is eljuthatnak, ahová nem valók”.

Hussain szerint amíg nem hoznak létre olyan műanyagedényeket, amelyek egyáltalán nem bocsátanak ki mikroműanyagokat, átmeneti megoldásként fel kellene tüntetni az élelmiszereken, hogy mennyi műanyagot tartalmaznak – ha az ember megtudhatja, hogy mennyi szénhidrátot vagy zsírt tartalmaz, amit megeszik, az lenne a minimum, ha ugyanezt megtudhatná a műanyagokról is. A kutató szerint valószínűleg senkinek sem tesz jót, ha műanyagot eszik, de mivel a bevitt mennyiség testtömeg-arányosan a kisgyerekeknél lehet a legnagyobb, a bébiételes műanyag dobozok melegítését nem nagyon javasolja.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás