Videóra vették a csalitolvaj delfinek trükkjeit

2023.11.22. · tudomány

Russell Dawson negyven éve rákászkodik Ausztrália nyugati részén, Bunbury közelében, de csak az elmúlt húsz évben vette észre, hogy az ott élő palackorrú delfinek (Tursiops truncatus truncatus) dézsmálják a rákcsapdákba kihelyezett csalikat. Dawson és társai megpróbáltak ravaszabb csapdákat állítani, hogy a delfinek ne férjenek hozzá a bennük elhelyezett halhoz.

A jelenség nem csak a rákászokat aggasztotta, hanem a delfinkedvelőket is: az állatvédők attól tartottak, hogy könnyen belegabalyodhatnak a csapdákba, ami az állatok sérülésével vagy akár halálával is járhat. A delfinhelyzet felkeltette a dokumentumfilmes Rodney Peterson figyelmét is, aki felajánlotta a terület delfinjeit védelmező Dolphin Discovery Centernek, hogy megpróbálja videóra venni a csalitolvajokat. Sikerült: a világon először sikerült rögzíteni, hogy hogyan fosztogatják a rákcsapdákat.

link Forrás

Belátják, ha nem megy

Az állatok az orrukat, a szájukat és a fogaikat használják a csali ellopásához, illetve ahhoz, hogy felnyissák az azt rejtő dobozt. Az sem jelent nekik akadályt, ha valamilyen módon lezárták a dobozt, a legtöbb olyan módszert, amit a halászok kitaláltak, ki tudták játszani valahogy. Ehhez nem csak ügyesnek, hanem okosnak is kell lenniük: Delphine Cabanne, a Dolphin Discovery Center tengerbiológusa azt mondta, hogy még sosem volt alkalma ilyen alaposan megfigyelni az állatok viselkedését és problémamegoldási képességeit.

photo_camera Ügyel, hogy ne gabalyodjon a hálóba Fotó: Dolphin Discovery Centre / Youtube

Axel Grossman dokumentumfilmes szerint a projekt kutatói, a filmes stáb és a halászok közösen végül olyan csalidobozokat fejlesztettek, amelyeket a delfinek nem tudtak kinyitni, ehhez műanyag gyorskötöző helyett fém riglit használtak, ami kevésbé károsítja a környezetet. Miután a delfinek rájöttek, hogy ezzel a dobozzal már nem bírnak el, nem is próbálkoztak vele többet.

Grossman szerint ez még változhat, ha az állatok igazán megéheznek, de az, hogy nem minden delfin érdeklődik a csalik iránt, arra mutat, hogy az élelemszerzésen kívül más okai is vannak a viselkedésüknek. Peterson szerint a delfinek egyszerűen szeretnek lopni: a csali nem kínál túl bőséges élelemforrást ahhoz, hogy megérje ezzel szórakozni, ezért valószínűnek tartja, hogy az emlősök tényleg a szórakozás kedvéért kísérleteznek a dobozok fosztogatásával. A kutatók remélik, hogy a biztonságosabb rákászkosarak bevezetésével megoldódik a probléma, és még a két legnagyobb tolvaj, Calypso és borja, Reggae is más hobbit keres majd magának.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás