Titkosítások helyett az ivóvízhálózat katasztrofális állapotát javító valódi intézkedéseket kér a civil Víz Koalíció

2023.11.23. · gazdaság

A Civil Kollégium Alapítvány közösségszervező programjában létrejött, civil hálózatként működő Víz Koalíció tanulmányára hivatkozva a 2023. április 6-i kormányinfón Gulyás Gergely miniszter a kormány nevében felkérte Lantos Csaba energiaügyi minisztert az ivóvízhálózat kockázati felmérésére, az országos csőcsere program elkészítésére és az egységes vízdíjtarifák kidolgozására.

Mivel az elmúlt félévben semmiféle hivatalos információ nem került nyilvánosságra a fenti ügyekben, a fővárosi agglomeráció vízhálózati problémákkal küzdő településein élők által 2021 őszén létrehozott ernyőszervezet november 22-én levelet küldött mindkét miniszternek. A Víz Koalíció Facebook-oldalán csütörtökön, november 23-án publikált szövegben a civilek alapvetően arról érdeklődnek, hogy miként szándékozik orvosolni a kormányzat a tavalyi aszályos nyáron már országoson jelentkező vízellátási problémát.

De arra is kíváncsiak, hogy mi célt szolgál

  • a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) vízdíj-javaslatainak titkosítása,
  • az önkormányzati vagy/és magántulajdonú víziközművek államosításának könnyítése,
  • a nem lakossági fogyasztók vízdíjának piaci alapú egységesítése,
  • valamint a Víziközmű-fejlesztési és Ellentételezési Alap létrehozása.

Mint írják, a kockázati felmérésről, a csőcsere-programról, de a lakossági vízdíjakról ugyanis „azóta sem hallani”.

link Forrás

„2023 július közepén robbant a hír a médiában a sávos vízdíj bevezetésének kormányzati tervéről, mely szerint a lakossági fogyasztók havi 5 köbméteres vízfogyasztásig rezsicsökkentett díjat fizetnének, az e fölötti fogyasztásért azonban – a gáz- és áramdíjakhoz hasonlóan – piaci árat. A hír érthetően borzolta a kedélyeket, és sokan szerették volna megtudni, hogy a 2013-ban rögzített vízárhoz képest jelenleg melyek ezek a piaci vízdíjak. Mivel a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnak (MEKH) – függetlenül a rezsicsökkentett víz árától – törvényi kötelezettsége minden évben javaslatot tenni az energiaügyi miniszter számára az aktuális piaci vízdíjra, a Víz Koalíció közérdekű adatigényléssel fordult a hivatalhoz, hogy kikérje az elmúlt közel 10 év piaci vízdíjra vonatkozó javaslatait, de az adatok kiadását a hivatal – »döntéselőkészítő anyag«-ra történő hivatkozással – megtagadta” – olvasható a minisztereknek november 22-én postázott levélben.

A civil szervezet tagjai aggályosnak tartják azt is, hogy az energiaügyi tárca október 10-én „mindössze 8 napos (!) határidővel »társadalmi egyeztetésre« bocsátotta a víziközmű-szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX. törvény módosításáról szóló tervezetet”, amely szerint a minisztérium „nemzetbiztonsági érdekre hivatkozva 30 évre titkosítaná a vízhálózatra, létesítményre és berendezésre vonatkozó, a tárca részére készített javaslatokban foglalt adatokat, köztük a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elmúlt 10 év piaci vízdíjára vonatkozó számításait”.

A Víz Koalíció így arra vár egyértelmű választ a miniszterektől, hogy

  • hol tart az Energiaügyi Minisztérium kormányzati felkérésre készülő, a vízvezeték-rendszer felújítására és az egységes árrendszerre vonatkozó javaslatának kidolgozása?
  • milyen nemzetbiztonsági kockázatokat rejt a vízdíj nyilvánossága?
  • valóban piaci árat tervez-e a kormányzat a nem lakossági fogyasztók esetében?
  • mely víziközmű szolgáltatók voltak nyereségesek 2022-ben – különös tekintettel azokra, akik a kormányzat álláspontja szerint olyannyira “érdemtelenül nagy nyereségre tettek szert” –, hogy az szükségessé teszi egy Víziközmű-fejlesztési és Ellentételezési Alap létrehozását?

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás