A víz árát meg kell fizetni, másképp nem javítható a magyarországi ivóvízhálózat katasztrofális állapota

2023.03.29. · gazdaság

„Tényleg súlyos a helyzet” – jelentette ki V. Németh Zsolt, a nemrégiben felállított Energiaügyi Minisztérium víziközműrendszerért felelős államtitkára a Víz Koalíció szervezésében március 27-én délután rendezett szakmai fórumon.

A politikust nem lepte meg, hogy a magyar háztartások 92 százalékát kiszolgáló ivóvízhálózat átlagos felújítási ciklusának hossza 2021-ben az előző évi 271 évről 304 évre emelkedett, miközben az országos átlagos hálózati vízveszteség elérte a 19,51 százalékot, de volt, ahol az ivóvíz csaknem fele tűnt el a rendszerből. V. Németh szerint a fenti számokkal azelőtt is tisztában voltak a döntéshozók, hogy a vecsési, gyáli, gödi, szentendrei és egy sor más agglomerációs településen élő lakosok 2021 őszén létrehozott Víz Koalíciója másodszor is összegyűjtötte volna a közadatigényléssel elérhető információkat a víziközművek állapotáról.

Az államtitkár elmondta, hogy a Magyar Víziközmű Szövetség (MaVíz), a Századvég és a KPMG 2013-tól sorra gyártja azokat az elemzéseket, amelyek felhívták a figyelmet az ivóvízhálózat leromlására. Azt azonban nem tagadta, hogy a civilek által hiányolt országos kockázatbecslés eddig nem történt meg: sem a vizes infrastruktúrát felügyelő Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH), sem a területért korábban felelős tárcák nem készítettek összefoglalót az ivóvízhálózat egészének állapotáról.

V. Németh Zsolt víziközmű-ágazatért felelős államtitkár mikrofonnal a Víz Koalíció szakmai kerekasztalbeszélgetésén 2023. március 27-én
photo_camera V. Németh Zsolt víziközmű-ágazatért felelős államtitkár mikrofonnal a Víz Koalíció szakmai kerekasztalbeszélgetésén 2023. március 27-én Fotó: Egyed Péter

Állam vs. önkormányzatok

Hétfőn a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VDSZ) Benczúr utcai székházában egy asztalhoz ült az ivóvízhálózat működtetésében és fenntartásában érintett állami, önkormányzati és szakmai szervezetek egy-egy képviselője.

V. Németh mellett a beszélgetésen részt vett Szabó Gellért, a Magyar Faluszövetség és Kurdi Viktor, a MaVíz elnöke, Hatvani Miklós isaszegi és Fülöp Zsolt szentendrei polgármester, valamint Kecskés Károly, a Fővárosi Vízművek Zrt. munkahelyi szakszervezetének vezetője, továbbá a Víz Koalíció második jelentését összeállító Kun Csaba vízépítő mérnök és a civil szerveződés egyik alapítója, Homoki Andrea is.

A Víz Hete rendezvénysorozat március 27-i szakmai kerekasztalánál balról jobbra: Sándor Kata (moderátor), Szabó Gellért (Magyar Faluszövetség),  Kurdi Viktor (Magyar Víziközmű Szövetség, MaVíz), V. Németh Zsolt (államtitkár), Hatvani Miklós (Isaszeg polgármestere), Fülöp Zsolt (Szentendre polgármestere), Kecskés Károly (Fővárosi Vízművek Zrt. szakszervezeti elnök), Homoki Andrea (Víz Koalíció) és Kun Csaba vízépítő mérnök
photo_camera A Víz Hete rendezvénysorozat március 27-i szakmai kerekasztalánál balról jobbra: Sándor Kata (moderátor), Szabó Gellért (Magyar Faluszövetség), Kurdi Viktor (Magyar Víziközmű Szövetség, MaVíz), V. Németh Zsolt (államtitkár), Hatvani Miklós (Isaszeg polgármestere), Fülöp Zsolt (Szentendre polgármestere), Kecskés Károly (Fővárosi Vízművek Zrt. szakszervezeti elnök), Homoki Andrea (Víz Koalíció) és Kun Csaba vízépítő mérnök Fotó: Egyed Péter

Kiderült többek között, hogy bár a vonatkozó törvényi rendelkezések szerint tavaly év végéig el kellett volna készülnie a víziközműhálózat teljes vagyonértékelésének, ez mindeddig nem történt meg.

A Víz Koalíció összesítése szerint miközben az energiaügyi tárca az ivóvízszolgáltatók államosítását, pontosabban a víziközművagyon ingyenes állami tulajdonba adását szorgalmazza, az önkormányzatok, települési társulások cégei minden tekintetben jobban teljesítenek, mint azok, amelyeket az állam működtet.

A magyarországi ivóvízhálózat a 2021-es számok tükrében
photo_camera A magyarországi ivóvízhálózat a 2021-es számok tükrében Forrás: Víz Koalíció

A civilek adatainak hitelességét nem vitató államtitkár szerint nem a centralizálás a cél, hanem az, hogy egységesebbé váljanak a vízdíjak, amelyek minden szolgáltatónál különböző mértékűek. A MaVíz elnöke szerint ugyanakkor azt is el kellene érni, hogy a hálózati szolgáltatásért fizetett összegek ne csak a működtetés, hanem a karbantartás és a felújítás költségeit is fedezzék.

A polgármesterek szerint ehhez nem ártana kivezetni a közművezetékeket terhelő adót a rendszerből, mert ez csak Szentendre esetében eléri az évi 200-300 millió forintot. A közműadóra fordított összegeket a hibaelhárítás mellett a felújításra is lehetne fordítani, akár úgyis, hogy a közműadóból befolyó összegekből egy erre szánt pénzügyialapot hoznának létre – mondta Homoki Andrea.

Fülöp Zsolt szentendrei polgármester az önrendelkezést is kiemelte, például azt, hogy az agglomeráció települései ismét saját hatáskörükben szabályozhassák az infrastruktúra-fejlesztéseiket, ezzel is korlátozva a kiköltözők számát.

Az isaszegi Hatvani Miklós az ivóvíz áfájának csökkentését is felvetette, V. Németh azonban ezt a regnáló kormányzat magasabba rendű pénzügypolitikai alapelveivel és a családvédelmi rendszer fenntartásával kontrázta. A közműadó kivezetésével nyerhető 10-15 milliárd forintos évenkénti összeg szerinte aligha fedezné a szükséges fejlesztéseket. Ehhez az államtitkár szerint az Európai Uniós pályázatokon elnyerhető jóval nagyobb pénzek kellenek.

photo_camera Forrás: Víz Koalíció

Öregedő vízművesek és a víz értéke

Kecskés Károly szakszervezeti vezetőként beszámolt arról, hogy a tavalyi több mint 2 milliárd forintos vesztesége mellett 3,2 milliárd forintos közműadót fizető Fővárosi Vízműveknél az alkalmazottak átlagéletkora bőven meghaladja az 50 évet, így rövidesen nem lesz elegendő szakemberük még a csőtörések megjavításához sem, nemhogy a felújításokhoz.

photo_camera Forrás: Víz Koalíció

Az állami szolgáltatóknál idén előirányzott 10 százalékos béremelés nem jelent versenyképes ajánlatot, de még az önkormányzati tulajdonú 20 százalék körüli átlagos bérszintemelkedés is kevés ahhoz, hogy a megakadályozza a víziközműcégeket sújtó elvándorlási hullámot.

photo_camera Forrás: Víz Koalíció

„Az államtitkárság nem csődbiztosság” – válaszolta az elhangzott panaszokra V. Németh, aki azzal nyugtatta az asztalnál ülőket és a VDSZ székház dísztermében összegyűlt hallgatóságot, hogy a látszat ellenre már javában dolgoznak a megoldáson. Az mindenesetre biztosnak látszik, hogy a rezsicsökkentett vízdíjak emelése elkerülhetetlennek látszik, a vízért is meg kell fizetni az értékének megfelelő árat. De a civilek szerint a régiók közötti különbségekre ezután is figyelni kellene, a méltányosság és a társadalmi igazságosság figyelembe vételével.

A Víz Koalíció friss jelentése is erre rímel, mert, mint írják „minden fogyasztóban tudatosítani kell: amennyiben elsődleges társadalmi igény marad az olcsó víziközmű-szolgáltatás és ennek oltárán feláldozzuk a víziközműrendszereink műszaki állapotát, úgy sajnos tartósan el kell fogadnunk egy alacsonyabb szolgáltatási színvonalat”.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás